Třetina populace dýchá doma nebezpečný radon a neví o tom. Dá se to jednoduše zjistit!

17. březen 2015

Radioaktivní radon v bytových domech má podobné účinky jako kouření, jeho dlouhodobé působení způsobuje rakovinu plic. Podle státního zdravotního ústavu radon v České republice ročně zabije asi 900 lidí. Plyn není vidět ani cítit, působit na nás ale může třeba přímo v obývacím pokoji nebo ložnici, na děti zase ve školní lavici. Nechat si přeměřit hodnotu smrtícího plynu ve svém domě nebo bytě je přitom velmi jednoduché.

Kateřina Rovenská ze Státního ústavu radiační ochrany právě přijela do malé obce Slatina nad Úpou na Náchodsku a přímo v obývacím pokoji rodinného domu vybaluje monitor na měření radonu: „To je přístroj, který zaznamenává každých 30 minut. My potom stáhneme ta data a podíváme se na naměřenou křivku a z toho se pak můžeme podívat, jestli tady nějaký problém je nebo není."

O nebezpečném působení radonu se u nás mluví dlouhodobě, přesto o něm lidé ví jen velmi málo.

Měření Státního ústavu radiační ochrany si objednala rodina Michaela Jílka, která rodinný dům v malé obci rekonstruuje.

„Mám kolegu, který si tohle měření objednal. Říkal mi, že tady v té oblasti je zvýšené riziko radonu, tak jsme si to chtěli raději ověřit,"
vysvětluje Michael Jílek.

Jeho ani členy rodiny měření nijak neomezí a neohrozí. Přístroj je velký jako krabice od bot, nevydává zvuky ani záření. Pouze zaznamenává koncentrace radonu.

Detektor radonu

„Přístroj jsme umístili do prostoru, kde už skončila rekonstrukce a rodina tady tráví nejvíc času," říká Kateřina Rovenská.

Měřit radon je možné několika způsoby, ten nejjednodušší je navíc zdarma.

Stačí si třeba e-mailem na radon@suro.cz objednat stopový detektor měření radonu. Tenhle malý plastový kelímek přijde poštou a lidé by ho měli ve svém bytě nebo domě nechat co nejdéle. Doporučeno je provádět dlouhodobé měření. Alespoň dva měsíce v topné sezóně, nejlépe ale na jeden rok.

Čtěte také

Případných špatných výsledků měření se přitom lidé bát nemusí, téměř každý dům je prý totiž možné tzv. uzdravit. Potvrzuje to další ze zaměstnankyň Státního ústavu radiační ochrany Ivana Fojtíková: „Používá se celá řada opatření, nejčastěji podvětrání objektu, tedy snížení tlaku pod základovou deskou. Pak se radon do objektu netlačí. Naopak nejhorší, co může člověk udělat, je přestat větrat".

Státní ústav radiační ochrany loni v rámci radonového programu provedl tisíc měření v soukromých domech a v téměř pěti stovkách škol a školek. Překročení doporučených hodnot přitom odborníci zjistili v deseti procentech případů.

autor: PLE
Spustit audio