Dívku s perlami ve vlasech známe ve třech jazycích

2. srpen 2013
Odpolední evergreeny

Odpoledne s evergreeny zahrnovalo mimo jiné skladbu nahranou v roce 1969 maďarskou skupinou Omega. V době složení svého největšího hitu už se na maďarském hudebním poli pohybovala 7 let a hrát vydržela přes 30 let.

Písnička Gyöngyhajú lány zaujala zpěváka Aleše Brichtu natolik, že se jí o 25 let později ujal a nazpíval českou verzi, kterou nazval Dívka s perlami ve vlasech. V českých rádiích měla úspěch a hraje se dodnes.

Melodie se ale objevila i na evropských žebříčcích, a to díky německé hardrockové skupině Scorpions, která ji pod názvem White Dove (Bílá holubice) natočila o rok později, než Aleš Brichta. Hit se ale jistě objevil i v dalších jazycích v podání mnoha dalších interpretů.

Naďa Urbánková zavzpomínala na události kolem vyhoření Národního divadla a jak tato událost pohnula českým národem – 2. srpna si totiž připomínáme výročí úmrtí Josefa Zítka, který se na stavbě divadelní kapličky podílel.

Dětem ze školky jsme položili záludnou otázku: kdo je to krejčí? Když zsjitily, že šije, zamýšlely se nad tím, proč by chtěl prodat šicí stroj a jakou vlastně barvu by měly mít svatební šaty.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.