Petr Hejduk dal přednost zdravotnictví

24. srpen 2013
Odpolední evergreeny

Bubeník skupiny Olympic – to je asi jeho nejznámější pozice v hudebním světě – Petr Hejduk se narodil 24. srpna v roce 1949. Není bez zajímavosti, že první opravdu známá kapela, ve které působil, musela v roce 1970 skončit. Golden Kids nemohli bez Marty Kubišové, která dostala zákaz vystupování, už nadále koncertovat a šikovný hráč na bicí by byl zůstal bez práce.

Nebýt Petra Jandy, který mu nabídl bubnování v Olympiku, odkud odešel Jan A. Pacák. Petr Hejduk vydržel v Olympiku 15 let. V polovině 80. let se rozhodl odejít a přišel s vlastním projektem Balet, na kterém spolupracoval s Jindou Malíkem a Ivetou Bartošovou. (když Iveta odešla, vystřídala ji Blanka Šrůmová).

Balet ale existoval jen dva roky. Petr Hejduk chtěl totiž od mládí studovat lékařství, ale doma ho přesvědčili, ať se dá na hudební dráhu, a tak vystudoval konzervatoř. Konečně se rozhodl přece jen dát přednost pomáhání druhým a přihlásil se na zdravotnický kurz. Do konce života v roce 1995, kdy podlehl rakovině, pracoval u zdravotnické záchranné služby.

V odpoledních evergreenech zazněla i skupina Nezmaři – jeden z mnoha účinkujících na Trampském širáku – už 10. ročníku velké folkové přehlídky ve Štokách na Havlíčkobrodsku. Připomněli jsme si je romantickou písničkou Prstýnky z trávy.

autor: dak
Spustit audio