Když vás auto nechá na dálnici

30. leden 2016
Motorsvět

Pro inspiraci k dalšímu dílu pořadu Motorsvět nemusela chodit Veronika Vošická nikam daleko. Při cestě z Vysočiny do Ostravy zůstala se svým spolujezdcem stát těsně před sjezdem na slezskou metropoli. V nádrži ani kapka nafty, na první pohled bezvýchodná situace. Co dělat v takovém případě a kolik si připravit peněz?

Za prvé je třeba bezpečně vystoupit z auta a to platí pro všechny členy posádky včetně samozřejmě dětí. „Pokud vozidlo přestane jet, vytáhneme klíče ze zapalování. Z důvodu hustého provozu se rozhodně musíme dobře rozhlédnout, než z vozidla vystoupíme, právě proto mám ve svém vozidle bezpečnostní vestu hned ve dveřích. Problémy neřešíme v blízkosti vozidla a v případě kouře z motoru se nedoporučuje bezprostředně po dojetí hned otevřít kapotu, aby nedošlo k podpoření zahoření motorového prostoru. Měli bychom dát vědět ostatním, že něco děje – pustíme tedy výstražná světla a doneseme do dostatečné vzdálenosti trojúhelník. V případě dálnice bych klidně nesla trojúhelník za ochranou ze svodidel. Dálnice není dvakrát vhodným místem pro řešení závad.“

Všechno dělejte za svodidly

Je třeba sehnat odtah, zavolat do servisu, kontaktovat pojišťovnu. To vše se člověku v této nepříjemné situaci honí hlavou. „Je těžké v této situaci racionálně uvažovat, ale jsou důležité věci, které by vás při hovoru s pracovnicí infolinky měly zajímat – jakým mám limit plnění pro odtah, nebo zda mám nárok z mé pojistky na náhradní vozidlo? Počítejte s tím, že velmi rychle se o vašich nesnázích dozví i jiné odtahové služby, než si necháte vozidlo naložit, nechte si potvrdit, že za vás vyřídí odtah i na pojišťovně, aby vás nečekalo nepříjemné překvapení v podobě účtu za odtah, který vám pojišťovna neproplatí. Jedno by však mělo zůstat nejdůležitější – zdraví a lidský život,“ konstatuje Veronika.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.