Kontrolky, které přes rok ani nevidíme

4. únor 2017
Motorsvět

Venku nás stále trápí sníh i sněhové jazyky. V důsledku mrazů a hlavně náročných podmínek na cestách, se v našem autě můžou rozsvítit nejrůznější kontrolky. Co znamenají? Jako první se nám může objevit kontrolka ABS, je oranžová a uprostřed jsou napsána právě tato tři písmena.

Tento systém nám pomáhá už pěknou řádku let s tím, že umožnuje udržet vozidlo řiditelné i za krizových situací, kdy současně brzdíme, ale potřebujeme se vyhnout překážce. V takovém případě brání tomu, aby se kola zablokovala. V zimě, kdy jsou silnice částečně suché, jsou vyjeté koleje, se tento systém dostane ke slovu často a tak je zvýšená pravděpodobnost, že se porouchá. Pokud se nám kontrolka rozsvítí, je třeba se obrátit na servis a při jízdě brát zřetel na to, že nám tento systém nemusí podat pomocnou ruku.

Další kontrolkou je vločka, která signalizuje, že okolní teplota klesla pod 4 stupně a měli bychom tomu přizpůsobit styl jízdy. Oranžovou spirálku – žhavení - každé ráno pozorují majitelé dieselových motorů. Zatímco v létě na nás jen blikne, posledních pár týdnu je běžné, že trvá i několik sekund, než zhasne. Je tedy nutné mít klíček v první poloze a počkat až se sepne žhavící relé a vy můžete otočit klíč té druhé a startovat.

Kontrolka dobíjení je červená, tudíž říká pozor, jeď do servisu. Opět problikne při běžném startu, ale pokud se rozsvítí nebo zůstane svítit, tak je závada na dobíjecím systému vozidla. Je tedy nutné zamířít k automechanikovi a cestou šetřit s energií. Světla musíme nechat zapnutá, ale takový ventilátor, nebo audio si raději odpustíme.

Další kontrolkou je oranžová fontána a skoro si říkám, že letos by se mi hodil nějaký pěkný soudek s kapalinou do ostřikovače.

Poslední kontrolku, kterou vídáme často, je oranžové označení ESP nebo stabilizace. Běžně opět nesvítí, ale pokud dojde k prokluzu kol, tak nám probliká a značí, že vozovka pod koly klouže. V tu chvíli si můžeme být jisti, že elektronika auta dělá všechno pro to, aby nás udržela na silnici.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio