Osobité auto – Citroen C4 Picasso

17. březen 2017
Motorsvět

Do redakčního testu jsme si tento týden vzali Citroen C4 Picasso, který už nějaký pátek kraluje v automobilové kategorii MPV. Pravda, vůz je to poněkud futuristický, i takové auto ale má místo na trhu.

Jak jsem slíbila minule, dnes se zaměříme dopravně psychologické vyšetření, které je nezbytnou podmínkou pro získání zabaveného řidičského oprávnění. Do první části jsem si pro Vás připravila test francouzského modelu automobilky Citroen a rovnou se na něj podíváme…

Do rukou se mi dostal model s označením C4 Picasso, který se svým větším sourozencem už nějakou dobu získává úspěchy v kategorii rodinných vozů s vyšším posazením posádky a variabilitou vnitřního prostoru. Nové Picasso Vás na ulici zaujme hned na první pohled.

Po vzoru modelu Cactus jsou jeho vnější tvary více než futuristické. Nápadné je vysoké čelní sklo a prazvláštní je i tvar masky v čele s úzkými světlomety. Moc možností není, buď se do něho zamilujete na první pohled, nebo si ho před dům nikdy v životě nepostavíte.

Co mne příjemně překvapilo, byl pocit, který mi nabízely sedačky – akorát měkké a dostatečně velké. Celkově jsem se však v interiéru nemohla zbavit jistého zmatečného dojmu a přiznám se, že mi vadilo jak umístění, tak i systém řešení „budíků“, které nenajde typicky za volantem, ale na středu palubní desky. Samotná tlačítka rádia a navigace také nefungují úplně optimálně a někdy musíte víc přitlačit, abyste se dočkali odezvy.

Příjemné mi přišlo nastavení podvozku. I na zakroucených okreskách byl Citroen dobře ovladatelný, škoda jen, že stejnou péči nevěnovali v automobilce řazení, to je totiž typicky francouzské, kostrbaté a uklepané a tuhle reputaci nenapraví ani příjemný šestý převodový stupeň.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.