Reflexní prvky při noční chůzi nepodceňujte

18. únor 2017
Motorsvět

Dny se nám sice už začínají příjemně prodlužovat, ale statistky nehodovosti chodců za snížené viditelnosti jsou stále neúprosné. Proč je důležité být viditelným chodcem? Odpovíme vám.

Do kampaní na viditelnost chodců se zapojují známé osobnosti, obce a města nakupují reflexní prvky, ale ještě chvíli bude trvat, než se to projeví i do statistik nehodovosti.

Vloni na silnicích zemřelo 130 chodců a více než polovina v noci. V mnoha případech za to mohla situace, kdy řidič uviděl chodce na poslední chvíli. Podobná tragická událost nezasáhne jen rodinu a blízké okolí, ale navždy poznamená člověka, který seděl za volantem. Pokud chodíte za tmy po krajnici mimo chodník, riskujete život, mnohdy, ale nemáte na výběr.

Přitom nejhorší, co můžete udělat, je vzít si na sebe tmavé oblečení. V něm vás uvidí řidič na 20 metrů a to je na reakci velmi malá vzdálenost. Pokud sáhnete po bílé bundě, viditelnost je více než dvojnásobná. Se zmíněnou páskou se ale prodlouží až na 200 metrů.

Jak tedy vybrat správný reflexní prvek?

Kvalitní poznáte podle certifikace s číslem 20471. Pozor na levné produkty z tržnice, které mají nedostatečnou svítivost. Obecně nejlépe odráží světlo a jsou viditelné jasně žluté prvky. Pamatujme na to, že už téměř rok nám jejich nošení ukládá zákon.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio