Setkání s kamionem na táhlé, dlouhé rovině

11. březen 2017
Motorsvět

V době, kdy všichni spěchají, není zas takový unikát, že někdo špatně odhadne vzdálenost při předjíždění a rázem je na světě velmi nebezpečná situace. Jak se zachovat, pokud se proti vám řítí obří kolos, se dozvíme v první části pořadu.

Snažit se maximálně snížit rychlost a hledat vhodné místo vpravo od auta. To jsou dvě hlavní pravidla, která si musíme pamatovat, pokud si doslova chceme zachránit kůži.

A důvod? Fyziku nikdo z nás neobejde a u čelních střetů tohle platí dvojnásobně. Pokud totiž naše auto jede stovkou a kamion proti nám vybočuje ve vzdálenosti 200 metrů a má na tachometru také osmdesát, ke střetu dojde už za 4 vteřiny. Právě z těchto důvodů je dobré myslet na to, že klakson ještě nikomu život nezachránil, stejně jako zběsilé blikání dálkovými světly.

Dobrý úhybný manévr však tohle umí. Při správné uniku pravou stranou je šance posádky na přežití 80%. Za každou cenu tedy musíme zabránit středu s protijedoucím vozidlem a platí to pro osobní auta i kamiony – šlápneme prudce na brzdu a zároveň při snižování rychlosti hledáme místo ve škarpě.

I v ní se pokusíme najít prostor bez stromu nebo betonového mostku. Nejčastěji se podobné případy stávají na táhlých rovných úsecích, kde mají automobily velmi vysokou rychlost a mnohdy se těžko odhaduje vzdálenost, na kterou se k nám blíží vůz v protisměru.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.