Správná autobaterie vydrží do mínus dvaceti stupňů. Před zimou je ale vhodná kontrola

7. leden 2017
Motorsvět

Určitě je dobré před zimou baterii prověřit v servisu, kde zhodnotí, její připravenost na zimu. Dobře připravená baterie by při pravidelném provozu měla snést i teploty kolem -20 stupňů. U starších typů vozidel se i stále setkáme s klasickými olověnými bateriemi, u kterých jejich majitelé pravidelně kontrolují stav elektrolytu.

Zcela běžně však míváme baterie bezúdržbové. Do starších vozidel se tento typ nehodí, protože jejich dobíjecí soustava není dostatečně silná. V obou případech se nám problémy s nastartováním nevyhýbají. V tu chvíli musíme sáhnout po startovacích kabelech, které se rozhodně vyplatí mít doma v garáži, nebo v kufru. Když je vybíráme, díváme po těch nejtlustších, ty levné z hobby marketů jsou často k ničemu. Pokud už je máme, stačí je správně zapojit.

„Pamatujme si, že na nabitém voze budou oba kabely připojeny k baterii. U auta, které pomocí kabelů startujeme, bude červený kabel směřovat na plusový pól a druhý takzvaně ukostříme třeba k bloku motoru. Prvně začínáme plusovými červenými kabely, nejprve jeden konec dáme na vybitou baterii a poté na nabitou. Pak vezmeme černý kabel, upneme ho na záporný pól nabité baterie poté na kostru u druhého vozu. Auto nastartujeme, necháme chvilku běžet motor a pak se pokusíme nastartovat i vybité auto. Při sundávání kabelů volíme opačný postup. Teď už nás čeká písnička a po ní se podíváme na správné používání mlhových světel,“ radí Veronika.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.