Dechovka, to je moje

8. září 2015

Motto: Dechovka, to je moje, a věřím, že i vaše. Poslouchejte tento pořad, potvrdíte si z něho, co víte, a dozvíte se, co jste nevěděli!

Osobně zaujatý výběr písniček jmenovaného žánru, vytvářený autorem pořadu Miloněm Čepelkou, jím vlastnoústně komentovaný z nejrůznějších hledisek objetivních i subjektivních.

Pořad je jedinečný právě autorovým osobním přístupem k tématu a k žánru, neboť on sám je nejen pamětníkem jeho vývoje a občasným textařem písní, nýbrž má na něj jak teoretické, tak kritické názory a je si vědom i jeho nejednoznačného přijímání ve společnosti. Obrací se ke stálému okruhu posluchačů především starších ročníků, ale nevzdává se touhy semtam oslovit i mladší.

Autorovi se líbí objevovat mezi jednotlivými čísly programu nejrůznější a nečekané souvislosti s odkazy do historie i za hranice kraje a státu. Jednotlivá vydání cyklu jsou bez hostů, v mluveném textu stručná, avšak nejen faktická, závislá na předpokládaném propojení moderátora a posluchačů.

Připravuje:
Miloň Čepelka

Pořad Dechovka, to je moje vysíláme každou sobotu po 18. hodině.

Odvysílané pořady za poslední měsíc si můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: Miloň Čepelka , mik
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.