Houbové koření
Houbařská sezóna začíná, na lesy plné hřibů si ale musíme počkat. Existují ale i jiné houby, které můžeme najít právě teď a využít jejich chutí a vůní třeba k přípravě koření. Mykoložka Kateřina Pauzarová nás takto přivedla k houbě s názvem opěnka měnlivá.
Opěnka je výrazně vonící houba. Když si ji jak říká načicháme, už tu typickou vůni nezapomeneme a těžko ji pak zaměníme s jedovatým dvojníkem.
„Je to velmi chutná houba právě pro tu svou kořenitou chuť a vůni,“ říká Kateřina Pauzarová. Právě to ji předurčuje k přípravě koření do různých pokrmů. A máme alternativu, jak bez dochucovadel typu glutamát vylepšit naše pokrmy.
Koření připravíme z kloboučků. „Usušíme je a rozemeleme na jemný prášek. Sama používám to zařízení na přípravu koktejlů, jde to ale i jinak,“ dodává.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.