Bramborové placky se škvarky a zelím
Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě se i letos vydařily a opět se podávala spousta bramborových specialit. Paní Jana Exnarová to s bramborami umí. Nejen, že pracuje ve výzkumném ústavu bramborářském, ale také ještě nesmírně ráda vaří. Když své dobroty přinese někam na ukázku, tak se po nich jen zapráší.
Vynikající jsou například bramborové placky se škvarky a zelím. Mohou se udělat ze zbylých vařených brambor od oběda anebo si na ně pár brambor předem uvaříte, to je hned hotovo.
1kg vařených brambor
400g hladké mouky
1 vejce
škvarky podle chuti
150g kysaného zelí
„Vařené brambory si nastrouháte, dáte tam polohrubou mouku a jedno vajíčko. Zelí si vymačkáte, aby nebylo do těsta mokré, nakrájíte je na malé kousky a pak si nakrájíte i škvarky na malinké kousky. Pak smícháte všechno do jemného bramborového těsta,“ popisuje Jana Exnarová.
Pak se placičky mohou buď vyválet, ale jednodušší je vytvořit tvořítkem. I poté máme dvě možnosti, říká Jana Exnarová: „Buď je normálně osmažíme na oleji, kde se nafouknou a udělá se na nich krásná křupavá kůrčička, ale kdo by to nerad přeháněl s mastným jídlem, může si je upéct v troubě.“
Výborné jsou na oba dva způsoby – mastnější a křupavější z pánve i pečené na plechu. Samozřejmě člověka láká je sníst ještě horké ve stoje, ale jestli chcete pěkně stolovat, na talíři placky podávejte s vydatnou zeleninovou oblohou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.