Bandeja paisa - typický kolubijský oběd

Dobré odpoledne

Dny hispánské kultury jsou skvělou příležitostí, jak se seznámit s kulturou zemí, kam se pravděpodobně většina z nás nepodívá. Gastronomické zvyklosti jihoamerické Kolumbie dobře zná Pavel Šembera, který nám přiblíží běžný kolumbijský oběd. Podobně jako u nás jsou i Kolumbijci velcí milovníci polévek a svůj oběd polévkou vždy začínají.

Hlavní chod je pak velmi pestrý: „Jeden z tradičních pokrmů se jmenuje bandeja paisa. Bandeja je vlastně tác, a na něm jsou všechny ingredience naskládány. Je tam maso, vepřové nebo kuřecí a často i nějaký kousek klobásky,“ uvádí Pavel Šembera. Dále na tácku nechybí typické avokádo, banán v nějaké podobě - může to být banán čerstvý, nebo banánová placička nebo banán ve formě chipsů.

„Banánů mají mnoho druhů, jsou banány na vaření, na smažení i na pečení, banány žluté, zelené, malé i velké. Dále nechybí rýže, často je zalitá fazolovou zálivkou. Je tam i placka arepa a nechybí brambory, které jsou typická andská plodina a také jich v Kolumbii mají mnoho druhů,“

Ani vajíčka na nejrůznější způsob nesmí chybět, podle Pavla Šembery se Kolumbijec bez vajec každý den prostě neobejde. Mně z toho vychází jednoduchá věc – takový obědový talíř s trochou masa, brambor, rýže, zálivky, kouskem chleba, vajíčka, banánu i avokáda – si můžeme poskládat i u nás.

autor: dak