Dobroty3. listopadu  2015 v 06:00  

Bažantí polévka

Polévka, ilustrační foto - Foto: Dáša Kubíková

Polévka, ilustrační fotoFoto: Dáša Kubíková

Výhodou návštěvy degustačních menu je to, že ochutnáte věci, ke kterým se běžně nedostanete. Například bažantí polévku. Bažant se na pultech v každém obchodě nevyskytuje, ale kuchařka Iveta Pospíšilová z restaurace Borovinka v Domanínku říká, že tu a tam se přece jen i bažant dá koupit. Vývar z něj je skvělý. Takže pokud ho seženete, zkuste si ho doma připravit. Na polévku vám bude stačit jen jeho část.

„Vařit celého bažanta by byla škoda, třeba prsíčka se dají použít na nějakou specialitu. Lepší je bažanta vykostit a na polévku si vzít kůži a kosti. Dále postupujeme jako u běžného vývaru a nezapomínáme, že každý vývar potřebuje dlouho a pomalu táhnout,“ radí Iveta Pospíšilová.  

Do polévky patří kořenová zelenina, sůl a celý pepř, ale žádné další koření, abychom bažantí vývar nepřevoněli. Na závěr je možné do polévky přidat i žampiony nakrájené na plátky, povařit a úplně nakonec nudle.  

Iveta Pospíšilová nám poradila i jednu tajnou přísadu – zkuste do polévky přidat trošku koňaku, hned chutná jinak.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. února  2018 v 10:03       rubrika: Dobroty

    Bezé z bílků

    Z francouzštiny pochází sněhové těsto s mnoha možnostmi využití – jeho název bezé napovídá, že má být vzdušné a lehoučké jako polibek, který se francouzsky řekne „baiser“. Dnešní cukráři je musí dobře umět, protože...

     
  • 21. února  2018 v 13:44       rubrika: Dobroty

    Noky se smetanovou omáčkou

    Na bramborových nocích se musí ocenit jedna věc – jsou rychlé a dají se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Samo o sobě bramborové těsto, z něhož se noky tvoří, je nesmírně tvárné a dá se využít na mnoho způsobů –...

     
  • 20. února  2018 v 14:28       rubrika: Dobroty

    Kakaové řezy s citrónovou polevou

    Jednoduchý moučník, který máte tak rychle hotový, že si nečekaná návštěva ani nestihne zout boty? S tím má zkušenosti paní Marie z Pelhřimova, která napekla čokoládové řezy s citronovou polevou. Musíme ale přiznat,...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Srážky: sněžení, D1-164,9
  D1, mezi km 80.7 a 80.5, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.02.2018 07:00 Do 23.02.2018 15:00, , údržba a opravy mostů, zdroj: ŘSD
  místní komunikace Karlovo nám., Třebíč, okr. Třebíč, omezení, Od 19.02.2018 06:00 Do 02.03.2018 15:00, zábor parkovacího stání v délce 7 m, umístění pracovního vozidla pro odvoz materiálu v rámci akce ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace