Bezinkový likér

Dnes máme připravenou dobrotu, která se užívá jen v malém množství a jako lék, i když jde o alkoholický likér. Když kvete černý bez, dá se z něj dělat všechno možné – nasušit bylinku, vyrobit bezovou limonádu nebo sirup, osmažit jako řízek a tak dále. Když potom bezinky dozrají, můžeme pokračovat.

Malé černé kuličky dají vzniknout moc dobrému sladkému likéru, který si vyrábějí i ženy z Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou. Jak při tom postupují, nám prozradila terapeutka Eva Gotthardová. „Nejvíce práce je s jejich obíráním, protože jsou malinké, ale pak už to jde snáz.“

Potřebujeme:

2 litry bezinkových kuliček
1 litr vody
0,75 – 1kg cukru
2 lžičky mleté kávy
2 vanilkové cukry
½ litru rumu

Obrané kuličky opereme a povaříme asi 15 minut v jednom litru vody. Přecedíme a vymačkáme co nejvíce šťávy. Přidáme cukr a opět vaříme ještě pět minut.

Do třetice zasypeme dvěma lžičkami mleté kávy a smícháme se dvěma vanilkovými cukry a necháme přejít varem. Do zchladlého nápoje úplně nakonec přidáme půl litru rumu. „Likér užíváme jako lék,“ usmívá se Eva Gotthardová. To je ta nejlepší rada na závěr – čili žádné obři sklenice, ale malá štamprlička a pěkně s mírou.

autor: dak