Bezmasá svíčková

Správná svíčková se vaří velmi dlouho a důležité jsou tam všechny možné chutě – koření, sůl, víno, hořčice, zelenina, špek, cukr, ale především maso. Jestli ale potřebujete trochu odlehčit jídelníček nebo máte doma vegetariána nebo nemáte tolik času, abyste měli kus masa v hrnci a v troubě spoustu hodin, nabízím vám rychlou bezmasou alternativu.

Ingredience
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • sůl, pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • smetana (mléko)

Základ pro svíčkovou zůstává stejný – velká spousta kořenové zeleniny, cibule, koření, které do omáčky patří, aby její chuť zůstala a smetana nebo mléko. Odlehčenou omáčku vaří poradkyně zdravého životního stylu Martina Sejkorová.

„Na zdravou svíčkovou úplně stačí, když dáme do vody vařit cibuli, zeleninu na svíčkovou, takže mrkev, celer, petržel. Když je uvařená, dochutíme ji solí a kořením a rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr dodáme smetanu, anebo když chceme mít omáčku super dietní, tak je možné přidat i jen mléko a máme dobrou omáčku,“ říká Martina.

K ní se hodí knedlík, ať už doma děláte jakýkoli. Špaldový, bramborový, pohankový, možností máme nepřeberně, když chceme zkoušet nové a zdravější varianty. On i houskový z domácího zbylého pečiva a z domácích vajec má také svoje kouzlo. I bez masa si docela určitě pochutnáte.

autor: dak

Související