Bezmasá svíčková
Správná svíčková se vaří velmi dlouho a důležité jsou tam všechny možné chutě – koření, sůl, víno, hořčice, zelenina, špek, cukr, ale především maso. Jestli ale potřebujete trochu odlehčit jídelníček nebo máte doma vegetariána nebo nemáte tolik času, abyste měli kus masa v hrnci a v troubě spoustu hodin, nabízím vám rychlou bezmasou alternativu.
- cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- sůl, pepř
- nové koření
- bobkový list
- smetana (mléko)
Základ pro svíčkovou zůstává stejný – velká spousta kořenové zeleniny, cibule, koření, které do omáčky patří, aby její chuť zůstala a smetana nebo mléko. Odlehčenou omáčku vaří poradkyně zdravého životního stylu Martina Sejkorová.
„Na zdravou svíčkovou úplně stačí, když dáme do vody vařit cibuli, zeleninu na svíčkovou, takže mrkev, celer, petržel. Když je uvařená, dochutíme ji solí a kořením a rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr dodáme smetanu, anebo když chceme mít omáčku super dietní, tak je možné přidat i jen mléko a máme dobrou omáčku,“ říká Martina.
K ní se hodí knedlík, ať už doma děláte jakýkoli. Špaldový, bramborový, pohankový, možností máme nepřeberně, když chceme zkoušet nové a zdravější varianty. On i houskový z domácího zbylého pečiva a z domácích vajec má také svoje kouzlo. I bez masa si docela určitě pochutnáte.
Související
-
Houbové bramboráky
Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků.
-
Tvarohové knedlíčky v perníku se švestkovou omáčkou
Mezi oblíbená sladká jídla určitě patří ovocné knedlíky. Dají se dělat celý rok, protože jim nevadí mražené ovoce a dají se dělat z různých druhů těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.