Borůvkové řezy
Máme v redakci takový pěkný zvyk – když má někdo narozeniny, přinese něco dobrého. Po některých dobrotách se jen zapráší, a tak je jasné, že zapátrám po receptu.
Naposledy to byl luxusní řezy s ovocem od kolegy Jaromíra Kulhánka. Tady je na ně návod.
- Těsto:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- Krém:
- 1 l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce másla
- 2 zakysané smetany
- 2 šlehačky
- strouhaná čokoláda na posypání
Základní těsto ušleháme z pěti žloutků a 20 dkg cukru krupice, do vzniklé pěny pak přidáme deci oleje, deci vody, a nakonec vmícháme čtvrt kila mouky s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej úplně nakonec.
Pečeme ve vyšším plechu asi dvacet minut při teplotě 180 stupňů. Vychladlý piškot pak poklademe ovocem – já mám v mrazáku například borůvky, třešně nebo švestky, ale tentokrát to vyhrály borůvky. Dezert nesmírně vylepší krém z litru mléka, tří vanilkových pudinků, vanilkového cukru a 4 lžic cukru.
Když pudink vychladne, zašleháme ještě lžíci másla a zakysanou smetanu. To je po těstě a ovoci třetí vrstva a úplně nahoru patří vrstva poslední – dvě vyšlehané šlehačky, které potřebují přes noc tuhnout v ledničce. Na ozdobu strouhaná čokoláda a je to.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.