Dobroty18. listopadu  2015 v 06:00  

Bramborové langoše

Minilangoše - Foto: Dáša Kubíková

MinilangošeFoto: Dáša Kubíková

Poutě, slavnosti, dožínky, hostiny, festivaly – tam všude najdeme stánky s langoši. Normální langoš je z kynutého těsta, ale já vám nabídnu bramborový langoš a navíc ještě v miniverzi. Připravte si česnek, kečup, strouhaný sýr na posypání a potření a jdeme na to.

Samozřejmě začneme přípravou těsta, a pochopitelně budeme potřebovat vařené brambory. Nela Pálková z 3. ročníku oboru kuchař - číšník na Obchodní akademii a hotelové škole z Havlíčkova Brodu jich nadělala plný plech. Připravíme si kvásek z 1dcl vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic. Zatímco kvásek kyne, nastrouháme si uvařené studené brambory najemno. Na 250g brambor potřebujeme 400g hladké mouky a společně s kváskem vypracujeme hladké těsto. 

Podle Nely Pálkové bramborové těsto kyne stejně dobře jako běžné těsto, stačí ho dát na 30 – 45 minut na teplé místo. Dále pak z něj tvarujeme langoše, buď běžné velikosti nebo velké množství minilangošů.  

Můžete je usmažit ve fritéze, na pánvi a nebo dát péct do trouby na omaštěném plechu. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů a pečeme přibližně 15 minut. Potřeme česnekovým olejem, kečupem a posypeme strouhaným sýrem tak, jak to máte rádi. 

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 14. prosince  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Plněné taštičky empanadas

    Kdo rád cestuje, měl by ochutnávat místní speciality, říkám si pokaždé, a tak vám vezu několik dobrot z karibské kuchyně. Jsou to doma vyrobené plněné taštičky empanadas. Když jsem měla možnost vyzpovídat otce tří krásných...

     
  • 20. ledna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečné lívanečky

    Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná....

     
  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace