Bramborovo-zelná placka do trouby

Jednoduché praktické jídlo jako z dávných dob si můžeme snadno upéct v troubě. Kromě běžných surovin potřebujeme trochu vývaru. 

Ingredience
  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 200 g krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 300 g kysaného zelí
  • česnek
  • sádlo
  • sůl
  • majoránka
  • 200 ml vývaru

Inspiraci jsem hledala u neslyšící kuchařky Zdeny Palátové z Třebíče.

Nesmí chybět česnek, ale také ingredience, bez které, jak poslední dobou zjišťuji, se většina dobrého vaření neobejde – dobrý silný vývar, stačí, když bude zeleninový.

Pokud právě nemáte maso, k němuž byste placku podávali jako přílohu a chcete ji nabídnout jako hlavní jídlo, můžete ji vylepšit. Tedy nejste-li vegetariáni.

Než strčíme plech do trouby, přidáme do hmoty buď hrst špeku, škvarků nebo kostičky uzeného. Všechno se upeče dohromady a skvělé jídlo je na světě.

autor: dak

Související

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.

  • Ředkvičkový salát s brambory

    Nejhorší únava je jarní únava ta u mě rozhodně nepřichází na jaře, ale v době, kdy se na jaro pořád ještě těšíme, ale tělo už je po zimě úplně vyřízené a bez energie.

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.