Bramborovo-zelná placka do trouby
Jednoduché praktické jídlo jako z dávných dob si můžeme snadno upéct v troubě. Kromě běžných surovin potřebujeme trochu vývaru.
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 200 g krupice
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 300 g kysaného zelí
- česnek
- sádlo
- sůl
- majoránka
- 200 ml vývaru
Inspiraci jsem hledala u neslyšící kuchařky Zdeny Palátové z Třebíče.
Nesmí chybět česnek, ale také ingredience, bez které, jak poslední dobou zjišťuji, se většina dobrého vaření neobejde – dobrý silný vývar, stačí, když bude zeleninový.
Pokud právě nemáte maso, k němuž byste placku podávali jako přílohu a chcete ji nabídnout jako hlavní jídlo, můžete ji vylepšit. Tedy nejste-li vegetariáni.
Než strčíme plech do trouby, přidáme do hmoty buď hrst špeku, škvarků nebo kostičky uzeného. Všechno se upeče dohromady a skvělé jídlo je na světě.
Související
-
Jáhlová žemlovka
Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.
-
Ředkvičkový salát s brambory
Nejhorší únava je jarní únava ta u mě rozhodně nepřichází na jaře, ale v době, kdy se na jaro pořád ještě těšíme, ale tělo už je po zimě úplně vyřízené a bez energie.
-
Zapečené brambory se slaninou
Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka