Brokolicový krém

Pořádná hustá polévka umí výborně zahřát a to se v tomto ročním období opravdu hodí. Skvělým tipem je brokolicový krém. Je to polévka, která je rychle hotová, moc toho na ni nepotřebujete a skvěle chutná. Začínáme jako téměř pokaždé máslem a jemně nakrájenou cibulí.

Kostičky zpěníme, necháme zesklovatět a zasypeme lžící mouky. Stále mícháme a až je mouka zasmahnutá, zalijeme vodou. Z brokolice obereme růžičky a košťál vložíme do vody. Osolíme a necháme povařit asi dvacet minut, potom stonek z polévky vyjeme.

Tenčí kousky košťálu ve vodě nechávám, přidám k nim brokolicové růžičky a povařím dalších pět minut. Teď přichází na řadu tyčový mixér. Všechno v polévce důkladně rozmixujeme! Dochutíme špetkou muškátového květu. Kdo rád ostřejší, může přidat utřený česnek se solí, ale u nás se většinou spokojíme s polévkou jen tak.

Na závěr přidáme pro zjemnění smetanu a do talíře samozřejmě přijdou kostičky rohlíku osmahnutého na másle. Raději jich dělám víc, protože o ty je vždycky boj.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.