Burizónové tyčinky

Jí vaše děti spoustu sladkostí? Nic si z toho nedělejte, je to úplně normální. Pokud jim nechcete sladké přímo zakazovat, mohli byste je zkusit zvyknout na sladkosti, které jsou v podstatě zdravé a bez cukru. Takové burizónové tyčinky můžete dětem dát i do školy na svačinu. Recept prozradila žďárské cvičitelka Martina Sejkorová, která má šest dětí a všem tahle dobrota chutná.

„Budeme potřebovat sáček burizonů, rozinky, různá semínka nebo i kustovnici čínskou, tročku oleje a ječný slad. Ječný slad někde prodávají pod názvem sladěnka, nebo i jinak, ale určitě ho seženete ve zdravé výživě,“ radí Martina.

Na pánev dáme dvě lžíce rostlinného oleje a v něm napěníme dvě lžíce ječného sladu. Pozor, aby se nespálil, stačí jen chvíli. Do toho vsypeme všechna naše semínka a oříšky.

„Opražíme a necháme spojit, vsypeme balíček burizonů a ze všech ingrediencí umícháme tuhou hmotu. Tu natlačíme na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem a necháme ztuhnout. Pak nakrájíme na tyčinky a máme pro děti, ale i pro sebe zdravou svačinu.“

„Obilné slady obsahují složité cukry, které se uvolňují postupně, takže se hodí i pro lidi, kteří se snaží redukovat váhu,“ vysvětluje Martina Sejkorová.

Kdybyste chtěli slavnostnější variantu, můžete burizónovou hmotu nakrájet na kostičky a dozdobit – třeba trochou šlehačky a rozinkou.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.