Dobroty14. listopadu  2016 v 06:00  

Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkou

Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkou - Foto: Dáša Kubíková

Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkouFoto: Dáša Kubíková

To tak zavítáte na festival vzdělávání, a když se tam náhodou představuje škola, kde se studenti učí vařit, ochutnáte i pokrmy dříve nepoznané. Například Střední škola gastronomická Adolfa Kolpinga se může pyšnit několika velmi šikovnými studenty. Lucie Dokulilová připravila candáta na vlažném čočkovém salátu s bylinkovým pyré.

Jídlo prý není vůbec těžké, a tak nás je může naučit. 

Potřebujeme:  

filety z candáta
50g másla
sůl, citron
Na salát:
50g červené čočky
50g čočky
½ mrkve
kousek řapíkatého celeru 

Na omáčku: 

petrželová nať
lístky bazalky
lístky špenátu
česnek 

Nejprve si uvaříme červenou a hnědou čočku – červená se vaří pět minut, hnědá asi patnáct, ale měla by být předem namočená. Jak salát dochutíme? „Do čočky přidáme mrkev, řapíkatý celer a směs promícháme,“ vysvětluje postup Lucie. Dosolíme, a necháme odpočinout. 

Teď se můžeme pustit do ryby, kterou upravíme tím nejjednodušším způsobem: „Candáta nakrájíme na plátky, ocitronujeme, osolíme a krátce opečeme na másle.“ 

I bylinková omáčka je snadná – lístky bazalky, petržele a špenátu rozmixujeme s česnekem na pyré a je to. Na talíř naložíme čočkový salát, přes něj položíme rybu a omáčkou porci dozdobíme. Celé jídlo je hotové přibližně za 25 minut, jen musíme počítat s namočením čočky pár hodin předem.  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     
  • 18. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná buchta z ovesných vloček

    Někdy si říkám, jestli se má po vánocích spíše hubnout nebo se spíše obalovat proti zimě a sem tam si dát něco sladkého. A většinou nevydržím a skončí to u dobroty. A protože mě honí mlsná poměrně často, raději jsem...

     
  • 17. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Losos se zeleninou

    Když přemýšlím, co bychom si mohli dát k obědu, většinou mě napadne, že rybu, to nejzdravější maso, míváme opravdu hodně málo. A tak mám i dnes chuť na tu nejlepší – na filet z lososa.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 154.62 a 146.52, ve směru Praha, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, práce na silnici, Od 20.01.2018 06:25 Do 21.01.2018 20:00, Pozor!, Odstraňování přechodného dopravního značení, demontáž ...
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...
  silnice II/390, v katastru obce Ruda, část obce Lhotka, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, Od 05.04.2017 00:00 Do 10.02.2018 23:59, Silnice č. II/390 bude uzavřena v místě jejího nadjezdu nad dálnicí D1 ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace