Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové ty šikmo nasekané vroubkované trubky.

Samozřejmě si je můžete kdekoli koupit, hodit do vody a za nějakých 7 minut uvařit, smíchat s omáčkou a podávat, ale já mám pro vás jiný tip.

Když uvidíte někde v nabídce čerstvé těstoviny, berte je. Vlastně jde o totéž – různé tvary těstovin ze stejného těsta, ale nesušeného, čili čerstvé, měkké. Stojí trošku víc peněz, ale jednou za čas se to rozhodně dá vyzkoušet.

200 g čerstvých těstovin penne
1 sklenička domácí rajčatové omáčky
kousek kuřecího masa
parmezán na posypání
sůl, koření

Takže čerstvé těstoviny tvaru penne se také vhodí do vody, ale vaří se kratší dobu, jen asi dvě až čtyři minuty, obal by nám měl napovědět. S vodou nešetříme, na každých deset deka těstovin, potřebujeme litr vody, tak s tím počítejte.

Mezitím si na pánvi připravíme zeleninovou omáčku, a protože už víme, jak snadno se dá zavařit, použijeme hotovou. K omáčce můžeme přidat kousky kuřecího masa, aby bylo jídlo sytější. V tom případě masem začneme – orestujeme maso na pánvi, ochutíme, a omáčkou zalijeme až na závěr. Scedíme penne, přidáme k nim omáčku a posypeme parmezánem. Chuť je dokonalá a příprava cobydup.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.