Čočková polévka z babiččiny kuchařky

Jedny z nejoblíbenějších knih jsou kuchařky. Určitě máte doma každý nejméně jednu. Myslím samozřejmě jednu celou polici kuchařek, protože jsou každá jiná – pro začínající kuchařky, bylinková kuchařka, jak vařit rychle a úsporně – ta je moje oblíbená, kuchařka pro vegetariány, kuchařka předkrmů, spousty hrníčkových kuchařek, speciální kuchařky na vánoční cukroví.

Jedna je pro začínající kuchařky, bylinková kuchařka, jak vařit rychle a úsporně – ta je moje oblíbená, kuchařka pro vegetariány, kuchařka předkrmů, spousty hrníčkových kuchařek, speciální kuchařky na vánoční cukroví.

V kurzu jsou i grilovací kuchaři a také známá jména – většinou podle televizních pořadů. Asi jste zaznamenali vaření Zdeňka Pohlreicha, Jamieho Olivera, Itala v kuchyni Emmanuela Ridiho a dalších hvězd světových kuchyní. Kdo v posledních letech nevaří v nějaké televizi, jako by neexistoval.

Ještě než jednu kuchařku otevřu, abych se s vámi podělila o svůj oblíbený recept, přiznám se, že jak se doba mění, dost často hledám recepty pro inspiraci i na internetu, protože tady najdeme úplně všechno. Někdy to ale trvá zbytečně dlouho, mnohem déle, než si jen otevřít kuchařku na stránce, kterou máte založenou.

Otevírám tedy tu svou Velkou babiččinu kuchařku, která vyšla už v roce 2003 a nabízím vám recept, který jsem se podle ní naučila - klasickou čočkovou polévku.

200 g čočky

1 cibule

máslo

hladká mouka

česnek

sůl

Předem namočenou čočku dáme vařit do studené vody a těsně předtím, než změkne, ji zahustíme cibulovou jíškou na másle. Provaříme dvacet minut, dochutíme solí s rozetřeným česnekem a kapkou octa.

autor: dak