Dobroty18. prosince  2015 v 06:00  

Čočkový nákyp

Nákyp

Nákyp

Správně bychom teď o Adventu měli prožívat postní období. Je to těžké s tím množstvím jídla všude kolem nás, ale aspoň někdy to zkusme. Zajímavý tip na jídlo, které chutná i dětem, má cvičitelka ze žďárského mateřského centra Srdíčko Martina Sejkorová. Nákyp z pohanky a červené čočky nedá moc práce, je barevný a koneckonců i dobře chutná. Chce to ale mít doma ty správné suroviny.

Pohanku uvaříme stejně jako rýži – dva díly vody na jeden díl pohanky. Dále použijeme červenou čočku, protože to je luštěnina, která má spoustu výhod. Nejen, že ji nemusíme namáčet, ale ona je i hotová za deset minut a drží si svou krásnou světlou barvu dooranžova. Po uvaření ji na pánvičce smícháme s cibulkou, kterou jsme předtím orestovali dozlatova. 

Na nákyp budeme potřebovat více vrstev. Poslední vrstvou jsou listy kapusty, které jsme uvařili ve vodě nebo v páře. „Nakonec si připravíme pekáček, který vymažeme a můžeme vysypat ovesnými vločkami. Do něj pak vrstvíme pohanku, čočku, listy kapusty a znovu tak, abychom skončili čočkovou vrstvou. V troubě pečeme zhruba půl hodiny.“ 

Tohle jídlo chutná dětem, když je barevné, tedy s červenou čočkou. A dospělým zase připomíná chutí prejt, takže je možná příjemně překvapíte. 

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 14. prosince  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Plněné taštičky empanadas

    Kdo rád cestuje, měl by ochutnávat místní speciality, říkám si pokaždé, a tak vám vezu několik dobrot z karibské kuchyně. Jsou to doma vyrobené plněné taštičky empanadas. Když jsem měla možnost vyzpovídat otce tří krásných...

     
  • 20. ledna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečné lívanečky

    Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná....

     
  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, D1-136,8
  silnice III/36075 (ulice Znojemská), Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 m pro chodce zůstane zachován, ...
  ulice Nerudova, mezi křižovatkami ulic Vaňkovo nám. a Hálkova, Třebíč, okr. Třebíč, stavební práce, Od 18.12.2017 07:00 Do 20.12.2017 20:00, chodník z ul. Nerudova uzavřen, chodník z ul. Znojemská - 1,20 ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace