Čočkový nákyp

Správně bychom teď o Adventu měli prožívat postní období. Je to těžké s tím množstvím jídla všude kolem nás, ale aspoň někdy to zkusme. Zajímavý tip na jídlo, které chutná i dětem, má cvičitelka ze žďárského mateřského centra Srdíčko Martina Sejkorová. Nákyp z pohanky a červené čočky nedá moc práce, je barevný a koneckonců i dobře chutná. Chce to ale mít doma ty správné suroviny.

Pohanku uvaříme stejně jako rýži – dva díly vody na jeden díl pohanky. Dále použijeme červenou čočku, protože to je luštěnina, která má spoustu výhod. Nejen, že ji nemusíme namáčet, ale ona je i hotová za deset minut a drží si svou krásnou světlou barvu dooranžova. Po uvaření ji na pánvičce smícháme s cibulkou, kterou jsme předtím orestovali dozlatova.

Na nákyp budeme potřebovat více vrstev. Poslední vrstvou jsou listy kapusty, které jsme uvařili ve vodě nebo v páře. „Nakonec si připravíme pekáček, který vymažeme a můžeme vysypat ovesnými vločkami. Do něj pak vrstvíme pohanku, čočku, listy kapusty a znovu tak, abychom skončili čočkovou vrstvou. V troubě pečeme zhruba půl hodiny.“

Tohle jídlo chutná dětem, když je barevné, tedy s červenou čočkou. A dospělým zase připomíná chutí prejt, takže je možná příjemně překvapíte.

autor: dak