Čokoládová dobrota Brownies

Brownies vymysleli v Americe už před více než sto lety. Tenhle dezert chutná všem. Na povrchu křupe, ale uvnitř najdeme měkkou hmotu z rozpuštěné čokolády, někdy doplněné kousky ořechů, rozinek nebo nasekané čokolády. Recept nám dal čokoládový mistr kuchař David Cirkva.

„Potřebujeme 750g rozpuštěné tmavé čokolády a 700g rozpuštěného másla. Dále podle chuti kousky bílé čokolády, 100g ořechů – pistácie nebo vlašské a rozinky,“ jmenuje kuchař.

Dále potřebujeme 80g hladké mouky, 100g moučkového cukru a 18 vajec.

„Tady jste asi v šoku, skutečně je to 18 vajec. Můžete zkusit i poloviční dávku, ale i tak je pro nás Čechy překvapivě hodně,“ vysvětluje David Cirkva.

Nejprve si rozpustíme si tmavou čokoládu s máslem a lžící cukru. Potom si v mixéru rozšleháme vajíčka a zbytek cukru a vytvoříme pěnu. Hladkou mouku přisypeme přes sítko, přidáme 80g hořkého kakaa, zamícháme, nešleháme.

Nakonec přimícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem, a nalijeme na pečící papír na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů 20 minut.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.