Čokoládové lanýže neboli lahodné bonbóny
Pravé čokoládový lanýže doslova dostanou děti, ale i nás dospělé. Jsou totiž neuvěřitelně chutné a pro dětské oko mají tu správnou barvu. Jen musíme na chvíli zapomenout na přísun kalorií, protože lanýže nejsou zrovna úplně zdravé. Vše ale vyváží svou originální chutí.
„Hodí se na nějakou příjemnou rodinnou oslavu,“ míní znalkyně čokolády Vendula Burešová. „Rozehřejeme si v hrnku asi 75ml smetany, přidáme špetku soli, vanilku a 30g cukru. Až se nám svaří smetana, tak přisypeme 100g čokolády hořké a 125g čokolády mléčné.“
V hrnku nám vznikne takzvaná čokoládová ganáž. Odložíme ji asi na půl hodiny do ledničky řádně vychladit.
„Mezitím poctivě vyšleháme máslo až do bílé barvy. Šleháme z půlky másla aspoň 10 minut,“ radí Vendula Burešová. „Pak vyndáme z ledničky ganáž, přimícháme k tomu máslu a celé to dáme do sáčku se špičkou, abychom mohli tvarovat takové pusinky, ideálně na pečící papír.“
Vznikne nám asi 40 pusinek, které dáme opět vychladit do ledničky. Po vychlazení každý bonbon napíchneme na párátko a poléváme čokoládovou polevou. Nakonec je obalíme v kokosu nebo kakaovém prášku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka