Čokoládové suflé

Stalo se vám někdy, že jste ochutnali dezert, který se vám jen rozplýval na jazyku a chutnal po husté slaďoučké čokoládě, nahoře byl křupavý a uvnitř tekutý? Jestli ano, pak jste určitě měli čokoládové suflé.

Karolína Švárová, studentka Střední školy gastronomické ve Žďáře nad Sázavou je na suflé tak šikovná, že jsem se jí musela zeptat, jak je dělá: „Hlavní surovina je čokoláda, mouka, máslo, vejce. Jsou na to různé receptury. Suflé, to je prostě kumšt každého cukráře.“

90 g másla
100 g tmavé čokolády
50 g hladké mouky
120 g cukru
3 vajíčka
Na ozdobení
karamel
oříšky nahrubo drcené

Nalámanou čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Vajíčka ušleháme s cukrem, přidáme mouku a rozpuštěnou čokoládu. Vznikne těsto, ale my ho potřebuje správně upéct.
„Tajemství suflé je v tom péct na vysokou teplotu a krátkou dobu, aby se tam udělala krustička vnitřek zůstal tekutý. Peču na dvě stě stupňů kolem čtyř minut, lidem to víc chutná. Těsto se dává do sáčku, protože je to praktické, dobře se to stříká do silikonových košíčků a z těch se to zase dobře vyklopí,“ radí Karolína.

Když se čokoládová bábovička vyklopí na talířek, můžeme ji samozřejmě nedočkavě zhltnout samotnou, ale lepší je ji nazdobit.

„Dávám k tomu karamelovou omáčku, nahrubo drcené oříšky a potom si hraju s ovocem.“

autor: dak