Dobroty10. listopadu  2017 v 06:00  

Čokoládové suflé

Čokoládové suflé - Foto: Dáša Kubíková

Čokoládové sufléFoto: Dáša Kubíková

Stalo se vám někdy, že jste ochutnali dezert, který se vám jen rozplýval na jazyku a chutnal po husté slaďoučké čokoládě, nahoře byl křupavý a uvnitř tekutý? Jestli ano, pak jste určitě měli čokoládové suflé.

Karolína Švárová, studentka Střední školy gastronomické ve Žďáře nad Sázavou je na suflé tak šikovná, že jsem se jí musela zeptat, jak je dělá: „Hlavní surovina je čokoláda, mouka, máslo, vejce. Jsou na to různé receptury. Suflé, to je prostě kumšt každého cukráře.“ 

90 g másla
100 g tmavé čokolády
50 g hladké mouky
120 g cukru
3 vajíčka
Na ozdobení
karamel
oříšky nahrubo drcené 

Nalámanou čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Vajíčka ušleháme s cukrem, přidáme mouku a rozpuštěnou čokoládu. Vznikne těsto, ale my ho potřebuje správně upéct.
„Tajemství suflé je v tom péct na vysokou teplotu a krátkou dobu, aby se tam udělala krustička vnitřek zůstal tekutý. Peču na dvě stě stupňů kolem čtyř minut, lidem to víc chutná. Těsto se dává do sáčku, protože je to praktické, dobře se to stříká do silikonových košíčků a z těch se to zase dobře vyklopí,“ radí Karolína. 

Když se čokoládová bábovička vyklopí na talířek, můžeme ji samozřejmě nedočkavě zhltnout samotnou, ale lepší je ji nazdobit. 

„Dávám k tomu karamelovou omáčku, nahrubo drcené oříšky a potom si hraju s ovocem.“  

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborová pomazánka

    Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené. Takže kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové...

     
  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     
  • 18. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná buchta z ovesných vloček

    Někdy si říkám, jestli se má po vánocích spíše hubnout nebo se spíše obalovat proti zimě a sem tam si dát něco sladkého. A většinou nevydržím a skončí to u dobroty. A protože mě honí mlsná poměrně často, raději jsem...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 105 a 105.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, zpevněná krajnice uzavřena, práce údržby, Od 22.01.2018 08:00 Do 22.01.2018 16:00, , * jiný důvod, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 154 a 147, ve směru Praha, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 21.01.2018 20:44 Do 22.01.2018 23:59
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace