Dobroty10. listopadu  2017 v 06:00  

Čokoládové suflé

Čokoládové suflé - Foto: Dáša Kubíková

Čokoládové sufléFoto: Dáša Kubíková

Stalo se vám někdy, že jste ochutnali dezert, který se vám jen rozplýval na jazyku a chutnal po husté slaďoučké čokoládě, nahoře byl křupavý a uvnitř tekutý? Jestli ano, pak jste určitě měli čokoládové suflé.

Karolína Švárová, studentka Střední školy gastronomické ve Žďáře nad Sázavou je na suflé tak šikovná, že jsem se jí musela zeptat, jak je dělá: „Hlavní surovina je čokoláda, mouka, máslo, vejce. Jsou na to různé receptury. Suflé, to je prostě kumšt každého cukráře.“ 

90 g másla
100 g tmavé čokolády
50 g hladké mouky
120 g cukru
3 vajíčka
Na ozdobení
karamel
oříšky nahrubo drcené 

Nalámanou čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Vajíčka ušleháme s cukrem, přidáme mouku a rozpuštěnou čokoládu. Vznikne těsto, ale my ho potřebuje správně upéct.
„Tajemství suflé je v tom péct na vysokou teplotu a krátkou dobu, aby se tam udělala krustička vnitřek zůstal tekutý. Peču na dvě stě stupňů kolem čtyř minut, lidem to víc chutná. Těsto se dává do sáčku, protože je to praktické, dobře se to stříká do silikonových košíčků a z těch se to zase dobře vyklopí,“ radí Karolína. 

Když se čokoládová bábovička vyklopí na talířek, můžeme ji samozřejmě nedočkavě zhltnout samotnou, ale lepší je ji nazdobit. 

„Dávám k tomu karamelovou omáčku, nahrubo drcené oříšky a potom si hraju s ovocem.“  

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 12. listopadu  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Svatomartinská vína

    Svatomartinská vína jsou pro letošek otevřena a ochutnána. Víno se na sv. Martin neotevírá jen posledních pár let, aby šly dobře obchody. Je to tradice mnohem starší. „Vznikla už za doby panování Josefa II. Na svatého...

     
  • 14. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do...

     
  • 13. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Pečené brambory se slaninou a sýrem

    Oblíbila jsem si jídla zapékaná v troubě a v pekáčku kombinuju všechno, co se dá. Nedávno jsem narazila na zbytek brambor, které chtěly spotřebovat, tak co s nimi jiného, než je naházet na pekáč.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace