Dobroty4. července  2016 v 02:00  

Dipy - pikantní omáčky ke grilování

Dip, omáčka na grilování - Foto: Fotobanka Pixabay

Dip, omáčka na grilováníFoto: Fotobanka Pixabay

Začátek prázdnin je plný svátků a my si určitě najdeme aspoň jedno odpoledne nebo podvečer na grilování. Tipů, jak správně grilovat a jak zacházet s masem, už jsme vám pár dali. Dnes přinášíme malé vylepšení pikantní dipy - neboli omáčky.

Dip znamená anglicky ponořit. Ponořit můžete sebe do bazénu nebo do mořských vln, ale ponořit můžete i kousek masa či ogrilované zeleniny do vynikající omáčky. Je to skvělý zvyk, kdy na večírek nebo posezení s přáteli můžete několik různých věcí ugrilovat a do několika mističek nabídnout různé dipy – vaše návštěva tak získá nepřeberné množství kombinací chutí.  

Co můžeme hostům podat? Majonézový dip s estragonem

200ml majonézy
1 lžička mletého chilli
1 lžíce posekaného čerstvého estragonu 

To vše smícháme a raději ostatní varujeme – pozor, pálí! 

Jemnější dip je jogurtový s bylinkami. Opět smícháme všechny ingredience. 

150ml jogurtu řeckého typu
2 lžíce posekané petrželové nati
2 lžíce posekané pažitky
sůl, pepř 

Pokud opepříte méně, pochutnají si i děti. 

Do třetice vyzkoušejte pikantní salsu

4 rajčata
1 čerstvá paprička jalapeňo
2 šalotky
1 stroužek česneku
1,5 lžíce limetové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a tabasco dle chuti 

Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme, stejně tak i papričku jalapeňo, šalotky a česnek. Rozmixujeme ručním mixérem nahrubo. Do salsy se kromě masa či zeleniny dají namáčet i kukuřičné chipsy.  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Omáčka z lišek

    To si tak dáte oběd v restauraci, a ono je to tak dobré, že jdete vyzvídat na kuchaři, jak něco takového udělal. Běžně to nedělám, ale omáčka z lišek podávaná k vynikajícímu steaku za to stála. Ostatně houby dodávají...

     
  • 18. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové latté

    Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluje, prodlužuje život a zlepšuje zdraví. Kavárny vyrostly...

     
  • 17. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

    Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Od 21.10.2017 19:10 do 20:20; na silnici 360 u obce Velké Meziříčí okres Žďár nad Sázavou; nehoda nákladního vozidla; 2 havarovaná vozidla; NA x OA bez zranění.
  ulice Vrchlického, Třebíč, okr. Třebíč, zúžené jízdní pruhy, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 16.11.2017 20:00, Třebíč, Vrchlického - výkopové práce: oprava vodovodního řadu, Vydal: Městský úřad ...
  silnice III/3489, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 23.10.2017 00:00 Do 27.10.2017 23:59, Objížďka - bez rozlišení: přes místní komunikace, Vydal: Městský úřad ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace