Dobroty4. července  2016 v 02:00  

Dipy - pikantní omáčky ke grilování

Dip, omáčka na grilování - Foto: Fotobanka Pixabay

Dip, omáčka na grilováníFoto: Fotobanka Pixabay

Začátek prázdnin je plný svátků a my si určitě najdeme aspoň jedno odpoledne nebo podvečer na grilování. Tipů, jak správně grilovat a jak zacházet s masem, už jsme vám pár dali. Dnes přinášíme malé vylepšení pikantní dipy - neboli omáčky.

Dip znamená anglicky ponořit. Ponořit můžete sebe do bazénu nebo do mořských vln, ale ponořit můžete i kousek masa či ogrilované zeleniny do vynikající omáčky. Je to skvělý zvyk, kdy na večírek nebo posezení s přáteli můžete několik různých věcí ugrilovat a do několika mističek nabídnout různé dipy – vaše návštěva tak získá nepřeberné množství kombinací chutí.  

Co můžeme hostům podat? Majonézový dip s estragonem

200ml majonézy
1 lžička mletého chilli
1 lžíce posekaného čerstvého estragonu 

To vše smícháme a raději ostatní varujeme – pozor, pálí! 

Jemnější dip je jogurtový s bylinkami. Opět smícháme všechny ingredience. 

150ml jogurtu řeckého typu
2 lžíce posekané petrželové nati
2 lžíce posekané pažitky
sůl, pepř 

Pokud opepříte méně, pochutnají si i děti. 

Do třetice vyzkoušejte pikantní salsu

4 rajčata
1 čerstvá paprička jalapeňo
2 šalotky
1 stroužek česneku
1,5 lžíce limetové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a tabasco dle chuti 

Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme, stejně tak i papričku jalapeňo, šalotky a česnek. Rozmixujeme ručním mixérem nahrubo. Do salsy se kromě masa či zeleniny dají namáčet i kukuřičné chipsy.  

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 16. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Cuketový perník

    Cukety někdy dorostou i mnohakilových tykví. Co potom s nimi? Díky tomu, že chytnou chuť čehokoli, k čemu je přidáme, můžeme z nich vařit a péct vlastně cokoliv. U nás měl veliký úspěch cuketový perník, protože se po...

     
  • 15. srpna  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Gyros a stolování v Řecku

    Aspoň jednou týdně grilujeme, protože až do konce prázdnin hrajeme o grily, krásnou letní cenu. Dnešní grilování bude spíše cizokrajné, dáme si gyros - okořeněné maso, které Řekové rožní na otáčivém stojanu a pojídají...

     
  • 21. července  2016 v 02:20       rubrika: Dobroty

    Borůvkové knedlíky

    Už rostou! Dávají si hned počátkem července vědět nadšení sběratelé borůvek, vydávají se do lesa a vracejí s modrýma rukama i ústy. Vynikající jsou borůvkové knedlíky z tvarohového těsta.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice II/346, Chotěboř, okr. Havlíčkův Brod, uzavřeno, práce na silnici, Od 17.08.2017 08:53 Do 19.11.2017 08:53
  ulice Purcnerova, Moravské Budějovice, okr. Třebíč, uzavřeno, Od 19.08.2017 12:00 Do 20.08.2017 23:59, parkoviště, Moravské Budějovice z důvodu; konání kulturní akce „Mezinárodní hudební festival Václav ...
  D1, mezi km 112 a 104, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, jízdní pruh uzavřen, Od 17.08.2017 10:00 Do 17.08.2017 12:00, , údržba a opravy svislých značek a větrných rukávů, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace