Dobroty z rakytníku řešetlákového
Rakytník řešetlákový je keř s nádherně oranžovými bobulemi, které jsou nesmírně zdravé. Proto se v dnešní době znovu začal používat k výrobě sirupu, bonbónů, olejů nebo džemů. Džem z rakytníku si můžeme vyrobit i doma.
Kilo bobulí se povaří, propasíruje, znovu se povaří, přidá se kilo cukru a znovu povaří asi pět minut. Dál je to stejné jako při výrobě běžného džemu. Podle Aleny Novákové z mlékárny Luka se rakytníkový džem hodí do bílého jogurtu. „V této podobě se také do našeho těla dostanou jeho užitečné látky,“ říká.
Rakytník se přidává i do oblíbených domácích pečených čajů. V přírodní formě má pěknou barvu, ale po tepelném zpracování už tolik ne. Proto se při výrobě pečeného čaje míchá s lesními plody a jiným ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.