Dobroty12. září  2017 v 06:00  

Domácí máslo

máslo - ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

máslo - ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Mluví se o tom čím dál víc – máslo je drahé a je ho málo! Dá se ale vyrobit i doma a není to nic těžkého, šlehačku si místo másla můžeme pořídit všichni. Obavy, že to trvá půl dne a musíme si k tomu pořídit staročeskou máselnici, vyvrací Marta Venclovská z Místní akční skupiny Českomoravské pomezí z Polné. Říká, že stlouct máslo dokáže každý.

Vlastně se ani nemusí namáhavě stloukat, stačí mít doma nádobu, ve které běžně šleháme šlehačku. 

„Je důležité, aby to nebylo studený z lednice, ta smetana, má mít pokojovou teplotu. Ideální je dělat to v nádobě, která má víčko. Šleháte, šleháte, ušleháte to, přešleháte to, začnou se dělat hrudky a pořád šleháte dál. A až se to začne blemcat, pak vyndáte metly, zavřete víčkem a hrkáte celou nádobou. Ty hrudky mají tendenci lepit se k sobě, takže vytvoří takovou hroudu,“ vysvětluje Marta Vencovská a dodává, že celý proces trvá jen asi čtvrt hodiny. 

Popis zní jednoduše, ale asi bude výroba másla v domácím šlehači chtít trochu praxe. Ptala jsem se i na to, jestli při tom bolí ruce, protože to tak trochu vypadá. Marta Vencovská tvrdí, že sice ano, ale ne celou dobu, je to jen v jedné náročnější fázi. 

„Když je to ta krásná šlehačka, než se začnou dělat hrudky, ta fáze přešlehání nebývá jednoduchá. Na začátku, když je smetana tekutá, tak je to v pořádku a na konci, když už to čvachtá, tak to jde také snadno,“ uklidňuje všechny budoucí domácí výrobce másla. 

Protože se poslední dobou o domácí výrobě másla hodně mluví, zaslechla jsem i dobrou zkušenost s použitím kuchyňského robota – tam ruce nebolí určitě.  

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bezmasá svíčková

    Správná svíčková se vaří velmi dlouho a důležité jsou tam všechny možné chutě – koření, sůl, víno, hořčice, zelenina, špek, cukr, ale především maso. Jestli ale potřebujete trochu odlehčit jídelníček nebo máte doma...

     
  • 16. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kaše na sto způsobů

    Inspirace přichází ze všech stran, pokud jsme všímaví a nasloucháme! Tak třeba kolegyně Tamara Pecková si pozvala autorku kuchařky Vtipné kaše Věru Strnadovou a já mám teď na pár týdnů o zábavu postaráno – zkouším všechno...

     
  • 15. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborové vafle

    Máme kolem sebe spoustu potravin, které se dají velmi dobře ochutit a připravit tak, že vůbec nepotřebujeme maso. Na tu dnešní dobrotu stačí brambory, zelenina, koření a trocha důvtipu, a máte skvělé jídlo. Taťána Nečasová...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, km 151.3, ve směru Praha, práce na zpevněné krajnici, Od 22.02.2018 11:00 Do 22.02.2018 12:00, demontáž servisního vozíku
  D1, km 111.9, ve směru Praha, práce na zpevněné krajnici, Od 22.02.2018 09:00 Do 22.02.2018 10:00, demontáž servisního vozíku
  místní komunikace Karlovo nám., Třebíč, okr. Třebíč, omezení, Od 19.02.2018 06:00 Do 02.03.2018 15:00, zábor parkovacího stání v délce 7 m, umístění pracovního vozidla pro odvoz materiálu v rámci akce ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace