Dobroty12. září  2017 v 06:00  

Domácí máslo

máslo - ilustrační foto - Foto: Fotobanka Pixabay

máslo - ilustrační fotoFoto: Fotobanka Pixabay

Mluví se o tom čím dál víc – máslo je drahé a je ho málo! Dá se ale vyrobit i doma a není to nic těžkého, šlehačku si místo másla můžeme pořídit všichni. Obavy, že to trvá půl dne a musíme si k tomu pořídit staročeskou máselnici, vyvrací Marta Venclovská z Místní akční skupiny Českomoravské pomezí z Polné. Říká, že stlouct máslo dokáže každý.

Vlastně se ani nemusí namáhavě stloukat, stačí mít doma nádobu, ve které běžně šleháme šlehačku. 

„Je důležité, aby to nebylo studený z lednice, ta smetana, má mít pokojovou teplotu. Ideální je dělat to v nádobě, která má víčko. Šleháte, šleháte, ušleháte to, přešleháte to, začnou se dělat hrudky a pořád šleháte dál. A až se to začne blemcat, pak vyndáte metly, zavřete víčkem a hrkáte celou nádobou. Ty hrudky mají tendenci lepit se k sobě, takže vytvoří takovou hroudu,“ vysvětluje Marta Venclovská a dodává, že celý proces trvá jen asi čtvrt hodiny. 

Popis zní jednoduše, ale asi bude výroba másla v domácím šlehači chtít trochu praxe. Ptala jsem se i na to, jestli při tom bolí ruce, protože to tak trochu vypadá. Marta Venclovská tvrdí, že sice ano, ale ne celou dobu, je to jen v jedné náročnější fázi. 

„Když je to ta krásná šlehačka, než se začnou dělat hrudky, ta fáze přešlehání nebývá jednoduchá. Na začátku, když je smetana tekutá, tak je to v pořádku a na konci, když už to čvachtá, tak to jde také snadno,“ uklidňuje všechny budoucí domácí výrobce másla. 

Protože se poslední dobou o domácí výrobě másla hodně mluví, zaslechla jsem i dobrou zkušenost s použitím kuchyňského robota – tam ruce nebolí určitě.  

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 25. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové dobroty

    Jak se přiblíží podzim, začnou se jídelníčky a receptáře jen hemžit dýňovými recepty. Často se objevuje dýně Hokkaidó, protože má výhodu relativně měkké slupky, která se snadno rozpeče nebo rozvaří. V obchodech ale...

     
  • 22. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bylinková pomazánka z petržele a bršlice

    Čerstvé bylinky v sobě mají spoustu užitečných látek a vitamínů pro naše tělo. Víte například, jak vypadá bylinka bršlice kozí noha? Jako taková zmenšenina protivného plevele bolševníku. I na bršlici chodíme s pesticidy...

     
  • 21. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Ochucený domácí sýr

    Sýýýýr – voláme u fotografa, aby se nám roztáhly tváře do úsměvu. S vyhlídkou na doma vyrobený a ochucený sýr se budeme usmívat také. Martina Fuková z hospodářství Dvoreček na Dačicku si doma dělá kozí sýry sama. Když...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  ulice Nad Zámkem, Třebíč, okr. Třebíč, zúžené jízdní pruhy, práce na inženýrských sítích, Od 27.09.2017 07:00 Do 27.10.2017 20:00, Třebíč ul. Nad Zámkem - výkopové práce: pokládka teplovodu, Vydal: Městský ...
  silnice III/35317, v katastru obce Herálec, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, sportovní akce, Od 30.09.2017 00:00 Do 01.10.2017 23:59, úplná uzavírka silnice III/35317, na začátku lesního úseku od obce ...
  ulice Kubišova, Třebíč, okr. Třebíč, uzavřeno, práce na silnici, Od 25.09.2017 10:00 Do 31.10.2017 20:00, oprava ulice - pokládka povrchu 21.- 22.10.2017 nebo 28.- 29.10.2017 (příjezd k objektům KERAMA, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace