Dort Jadran
S vlašskými ořechy všechno chutná lépe. Mezi našimi posluchačkami koluje recept na přímo úžasný dort Jadran s vysokou krémovou náplní z vlašských ořechů.
Poslechněte si, jak na něj od Jany Pospíšilové ze Žďáru nad Sázavou. Začneme piškotovým korpusem, který upečeme v dortové formě.
Potřebujeme:
5 vajec
5 lžic pískového cukru
5 lžic mouky (3 polohrubé, 2 hladké)
prášek do pečiva
20 dkg másla
Náplň:
20 dkg mletých vlašských ořechů
20 dkg pískového cukru
2 dcl mléka
Tyto tři ingredience se krátce povaří – právě tím vytvoří lahodnou krémovou ořechovou hmotu.
Ale aby byla na dortu pěkně vysoká a ořechy vynikly, potřebujeme ji zpracovat ještě dále.
Našleháme 20dkg másla a až jsou povařené ořechy s cukrem a mlékem vychladlé, zamícháme do nich vyšlehané máslo.
Hmotu pak potřeme na také vychladlý korpus a můžeme ozdobit. Nahoru můžeme podle Jany Pospíšilové dát šlehačku a tu znovu posypat oříšky, děti prý ale dávají přednost strouhané čokoládě.
Související
-
Piškotové bábovičky
Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
-
Jablka v županu
Víte proč jablka ve vodě plavou? Protože v každém je skoro čtvrtina vzduchu, který je nadnáší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.