Dýňové latté
Jeden z nejpopulárnějších nápojů poslední doby je káva. Ostatně vědci poslední dobou přicházejí se stále novými objevy o tom, jak je káva prospěšná, jak nás posiluje, prodlužuje život a zlepšuje zdraví. Kavárny vyrostly jako houby po dešti a nabízejí nejrůznější zpestření oblíbeného nápoje. V dýňové sezóně se hodí vyzkoušet dýňové latté.
Cafe latté je espresso s velkým množstvím našlehaného mléka a pro přidání nejrůznějších příchutí je ideální. Ovšem představa, že si hořkou kávu smícháme s dýňovou polévkou, není správná.
Do kávy se totiž přidává sladký dýňový sirup, jak vysvětluje kavárnice Michaela Kremlíková, která jej právě vyrobila.
250 ml vody
150 g hnědého třtinového cukru
1 lžíce medu
3 lžíce dýňového pyré
koření: skořice, kardamom, perníkové koření, všechno dle chuti
„Rozehřála jsem si ve vodě třtinový cukr a med a potom jsem v tom rozmíchala dýňové pyré a přidala jsem koření – skořici, kardamom a perníkové koření. Rozmíchala jsem a hotovo.“
Je to jasné, sladký sirup jde ke kávě krásně. Ještě připomenu, že dýňové pyré do sirupu se vyrobí snadno – rozkrájenou dýni pečeme v troubě asi hodinu, a pak už jen rozmixujeme na pyré.
Tři polévkové lžíce přidáme k vodě s cukrem a ochutíme kořením, přecedíme a slijeme do sklenice. Takto vyrobený sirup vydrží v ledničce 14 dní a může kdykoli rovnou do café latté. „Do sklenice o objemu 0,4 l dáváme 0,02 l sirupu, takže jako malý panák,“ usmívá se Michaela.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.