Dobroty10. ledna  2018 v 06:00  

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto, ilustrační foto - Foto: Petr Jindra

Dýňové rizoto, ilustrační fotoFoto: Petr Jindra

Dýně hokaidó má samé výhody. Vařit i péct se může i se slupkou, hodí na slaná i sladká jídla a také vám dlouho vydrží uskladněná. Má ráda chlad, ale ne vlhko, takže pozor na sklepy, tam, kde je vlhko naopak dlouho nevydrží. V ledničce dýni mít můžete, ale čas od času ji raději zkontrolujte, jestli se do ní nepustila plíseň.

Tak, dýni máme i v této roční době k dispozici a můžeme se pustit do vaření rizota podle receptu Jaroslava Veselého z jihlavského Smile baru.  

1 kg dýně hokaidó (může být i obyčejná)
1 cibule
1-2 lžíce olivového oleje
250 g kulatozrnné rýže (například arborio)
cca 1 l vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
větší hrst dýňových semínek 

„Začneme tím, že si nakrájíme cibuli, orestujeme na olivovém oleji, k tomu přidáme dýni nakrájenou a společně to chvíli restujeme. Přidáme rýži a opět chvíli restujeme,“ popisuje kuchař. Rýži zalijeme vývarem a tím rizoto budeme postupně zalévat. Rizoto povaříme, dokud není rýže měkká. 

Na tohle skvělé jídlo nepotřebujeme mnoho ingrediencí, ale aby chutnalo ještě o kousíček lépe, doplníme dýňovou chuť ještě něčím – dýňovými semínky. Posypeme jimi každou porci na talíři, ale Jaroslav Veselý doporučuje je předtím nasucho opražit 

„Je dobré ta semínka orestovat, oni začnou praskat trochu jako popkorn, podle toho poznáte, že jsou hotová. Tím teplem trochu nabobtnají a jsou chuťově lepší.“ 

I bez masa je dýňové rizoto vítaným doplňkem jídelníčku, tak ho někdy také vyzkoušejte a dobrou chuť! 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborová pomazánka

    Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené. Takže kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové...

     
  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     
  • 18. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná buchta z ovesných vloček

    Někdy si říkám, jestli se má po vánocích spíše hubnout nebo se spíše obalovat proti zimě a sem tam si dát něco sladkého. A většinou nevydržím a skončí to u dobroty. A protože mě honí mlsná poměrně často, raději jsem...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Od 22.1.2018 13:25 do 18:30; na silnici 402 u obce Stonařov okres Jihlava; nehoda nákladního vozidla; uzavřeno; nepojízdný NA
  Od 22.1.2018 13:00 do 18:05; na silnici 36064 u obce Třebíč; nehoda; uzavřeno, probíhají záchranné a vyprošťovací práce; 2x OA se zraněním
  D1, mezi km 105 a 105.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, zpevněná krajnice uzavřena, práce údržby, Od 22.01.2018 08:00 Do 22.01.2018 16:00, , * jiný důvod, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace