Dobroty8. listopadu  2017 v 06:00  

Dýňový slaný koláč

Dýňový slaný koláč - Foto: Dáša Kubíková

Dýňový slaný koláčFoto: Dáša Kubíková

Co je krásně oranžové a dá se upravovat na sladko i na slano? Dýně! O dýni Hokaidó je známo, že se dá vařit či péct i se slupkou, protože ta změkne, a tak ji mají kuchaři v oblibě. Velmi chutné pohoštění připravíte v kulaté dortové formě, ovšem bude slané!

Pavel Kremláček peče často – na přehlídky, farmářské trhy nebo na fler trhy – a tam také můžete jeho slaný koláč s dýní ochutnat. Klasické křehké francouzské těsto už známe. 

250 g hladké mouky
špetku soli
1 vajíčko
120 g másla  

Všechno to smícháme a uhněteme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Peče se asi deset minut a pak už korpus čeká na náplň. 

200 g dýňového pyré
200 g sýra ricotta
200 g smetany ke šlehání 33 %
2 vajíčka
2 bílky
bylinky
sýr gorgonzola (niva) na dozdobení 

„Jelikož máme sezónu dýní, tak je tam dýně, v poměru jedna ku jedné, takže dvě stě gramů dýňového pyré, dvě stě gramů sýra ricotta a dvě stě gramů smetany ke šlehání,“ říká Pavel. Pyré se získá tak, že se dýně upeče v troubě a pak rozmixuje nebo rozšťouchá. „Přidají se dvě vajíčka a dva bílky, nesmí chybět bylinky - tymián, rozmarýn a oregano a modrý sýr na dozdobení.“ 

Postup je podobný jako u sladkých koláčů, než jej upečeme, budeme hodně šlehat a míchat: „To se celé vyšlehá, má to konzistenci jako vajíčka, je to hustá náplň oranžové barvy. Vylije se do upečeného těsta, posype gorgonzolou a dá se upéct na třicet minut při teplotě 170 stupňů,“ radí Pavel Kremláček. 

Je to syté jídlo výrazné chuti, kterému kombinace bylinek a sýrů dodá potřebný výraz. Dýně přidá krásnou barvu a vy budete za úžasné kuchaře! 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 23. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kuskusový knedlík

    Znáte kuskus? Na dovolené v orientálních zemích vám ho naservírují jako sypkou chutnou přílohu z drobných těstovinových kuliček. U nás už se také běžně prodává a já jej chválím, kudy chodím od chvíle, kdy jsem jej poprvé...

     
  • 22. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborová pomazánka

    Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené. Takže kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové...

     
  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...
  silnice II/390, v katastru obce Ruda, část obce Lhotka, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, Od 05.04.2017 00:00 Do 10.02.2018 23:59, Silnice č. II/390 bude uzavřena v místě jejího nadjezdu nad dálnicí D1 ...
  silnice II/602, v katastru obce Jabloňov, okr. Žďár nad Sázavou, práce na silnici, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 19.12.2017 13:26 Do 10.02.2018 20:00, provoz řízen SSZ, z důvodu modernizace ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace