Dýňový slaný koláč

Co je krásně oranžové a dá se upravovat na sladko i na slano? Dýně! O dýni Hokaidó je známo, že se dá vařit či péct i se slupkou, protože ta změkne, a tak ji mají kuchaři v oblibě. Velmi chutné pohoštění připravíte v kulaté dortové formě, ovšem bude slané!

Pavel Kremláček peče často – na přehlídky, farmářské trhy nebo na fler trhy – a tam také můžete jeho slaný koláč s dýní ochutnat. Klasické křehké francouzské těsto už známe.

250 g hladké mouky
špetku soli
1 vajíčko
120 g másla

Všechno to smícháme a uhněteme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Peče se asi deset minut a pak už korpus čeká na náplň.

200 g dýňového pyré
200 g sýra ricotta
200 g smetany ke šlehání 33 %
2 vajíčka
2 bílky
bylinky
sýr gorgonzola (niva) na dozdobení

„Jelikož máme sezónu dýní, tak je tam dýně, v poměru jedna ku jedné, takže dvě stě gramů dýňového pyré, dvě stě gramů sýra ricotta a dvě stě gramů smetany ke šlehání,“ říká Pavel. Pyré se získá tak, že se dýně upeče v troubě a pak rozmixuje nebo rozšťouchá. „Přidají se dvě vajíčka a dva bílky, nesmí chybět bylinky - tymián, rozmarýn a oregano a modrý sýr na dozdobení.“

Postup je podobný jako u sladkých koláčů, než jej upečeme, budeme hodně šlehat a míchat: „To se celé vyšlehá, má to konzistenci jako vajíčka, je to hustá náplň oranžové barvy. Vylije se do upečeného těsta, posype gorgonzolou a dá se upéct na třicet minut při teplotě 170 stupňů,“ radí Pavel Kremláček.

Je to syté jídlo výrazné chuti, kterému kombinace bylinek a sýrů dodá potřebný výraz. Dýně přidá krásnou barvu a vy budete za úžasné kuchaře!

autor: dak