Dobroty8. listopadu  2017 v 06:00  

Dýňový slaný koláč

Dýňový slaný koláč - Foto: Dáša Kubíková

Dýňový slaný koláčFoto: Dáša Kubíková

Co je krásně oranžové a dá se upravovat na sladko i na slano? Dýně! O dýni Hokaidó je známo, že se dá vařit či péct i se slupkou, protože ta změkne, a tak ji mají kuchaři v oblibě. Velmi chutné pohoštění připravíte v kulaté dortové formě, ovšem bude slané!

Pavel Kremláček peče často – na přehlídky, farmářské trhy nebo na fler trhy – a tam také můžete jeho slaný koláč s dýní ochutnat. Klasické křehké francouzské těsto už známe. 

250 g hladké mouky
špetku soli
1 vajíčko
120 g másla  

Všechno to smícháme a uhněteme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Peče se asi deset minut a pak už korpus čeká na náplň. 

200 g dýňového pyré
200 g sýra ricotta
200 g smetany ke šlehání 33 %
2 vajíčka
2 bílky
bylinky
sýr gorgonzola (niva) na dozdobení 

„Jelikož máme sezónu dýní, tak je tam dýně, v poměru jedna ku jedné, takže dvě stě gramů dýňového pyré, dvě stě gramů sýra ricotta a dvě stě gramů smetany ke šlehání,“ říká Pavel. Pyré se získá tak, že se dýně upeče v troubě a pak rozmixuje nebo rozšťouchá. „Přidají se dvě vajíčka a dva bílky, nesmí chybět bylinky - tymián, rozmarýn a oregano a modrý sýr na dozdobení.“ 

Postup je podobný jako u sladkých koláčů, než jej upečeme, budeme hodně šlehat a míchat: „To se celé vyšlehá, má to konzistenci jako vajíčka, je to hustá náplň oranžové barvy. Vylije se do upečeného těsta, posype gorgonzolou a dá se upéct na třicet minut při teplotě 170 stupňů,“ radí Pavel Kremláček. 

Je to syté jídlo výrazné chuti, kterému kombinace bylinek a sýrů dodá potřebný výraz. Dýně přidá krásnou barvu a vy budete za úžasné kuchaře! 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 12. listopadu  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Svatomartinská vína

    Svatomartinská vína jsou pro letošek otevřena a ochutnána. Víno se na sv. Martin neotevírá jen posledních pár let, aby šly dobře obchody. Je to tradice mnohem starší. „Vznikla už za doby panování Josefa II. Na svatého...

     
  • 14. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do...

     
  • 13. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Pečené brambory se slaninou a sýrem

    Oblíbila jsem si jídla zapékaná v troubě a v pekáčku kombinuju všechno, co se dá. Nedávno jsem narazila na zbytek brambor, které chtěly spotřebovat, tak co s nimi jiného, než je naházet na pekáč.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, km 165.8, ve směru Praha, porouchané vozidlo, zdržení, neprůjezdná zpevněná krajnice (odstavný pruh), Od 18.11.2017 17:54 Do 18.11.2017 19:54, odstavené osobní auto, čeká na odtah.
  Od 18.11.2017 17:35 do 19:40; v ulici Okružní v obci Humpolec okres Pelhřimov; nehoda; 3 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 3 x OA bez zranění. Na místě PČR.
  D1, mezi km 154.4 a 146.7, ve směru Praha, práce na silnici, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 09.08.2017 17:00 Do 19.12.2017 23:59, Pozor!, Provoz veden ve dvou provizorních jízdních pruzích při ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace