Flambovaný dezert se žloutkovým krémem a tekutým karamelem
Byla jsem nedávno svědkem toho, jak ze staročeského receptu na obyčejné jídlo vzniká luxusní dezert, který se může okamžitě podávat třeba i v tom nejlepším hotelu. Nejdříve si připravíme žemlovku – housky, mléko, cukr, skořici, jablka, rozinky, však to znáte. Když je žemlovka upečená a voní celým domem, připravíme si k ní na ozdobu žloutkový krém.
Doslova vykouzlit ho umí studentka žďárské střední školy gastronomické Lucie Dokulilová.
Žloutkový krém:
2 žloutky
smetana ke šlehání
Karamel:
100g cukru
lžíce vody
30ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
jablka
cukr
rum
Žloutkový krém se připravuje ve vodní lázni. „Několik žloutků rozmícháme ve vodní lázni a přidáme smetanu ke šlehání. Počkáme, až krém zhoustne, ale musíme dávat pozor na teplotu.“
Lucie připomíná, že teplota by měla být nanejvýš 80 stupňů, jinak by se krém mohl srazit v míchaná vajíčka. Dezert ze žemlovky ozdobíme nejen omáčkou, ale i tekutým karamelem. „Na pánev vsypeme cukr a trochu vody, počkáme, až trochu zhnědne a přidáme smetanu ke šlehání. Karamel krásně zhoustne a změní barvu,“ radí Lucie.
Než karamel vlijeme na talíř, můžeme ho přecedit, aby zůstal pěkně jemný. Na závěrečnou úpravu budeme potřebovat nakrájené jablko. Plátky posypeme krystalovým cukrem a polijeme kapkou rumu. Teď můžeme začít kouzlit s flambovací pistolí, jako Lucie. Pod jejíma rukama vyšlehne na pár vteřin velký plamen, cukr se změní v křupavou krustu a nakonec se nahoru položí několik lístků orchideje, které byly předtím ponořené v cukrovém rozvaru.
Úhlednou porci žemlovky přelijeme žloutkovým krémem, ozdobíme karamelem a nahoře zapálíme cukr na plátcích z jablek a luxusní dobrota je hotová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.