Francouzská delikatesa – quiche

Rémi Decriox s manželkou Evou mají dvé Bistrot de Papa čerstvě otevřené v Horních Dubenkách na Jihlavsku. Mimo jiné u nich ochutnáte jednoduchý klasický francouzský slaný koláč s různými náplněmi. Protože jsou snadné, můžete si je zkusit vyrobit i doma. Rémi doporučuje quiche (kiš) se špenátem a kozím sýrem.

„Na těsto potřebujeme čtvrt kila hladké mouky, špetku soli, jedno vajíčko a 120 gramů másla – všechno to smícháme a uhněteme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Náplň můžeme vyrobit z mraženého i z čerstvého špenátu, jen je potřeba odpařit z něj co nejvíce vody,“ říká francouzský kuchař.

300 – 350 gramů mraženého špenátu necháme na pánvi co nejvíce odpařit. Použít můžeme i špenát čerstvý, který si předtím nasekáme. „Dále smícháme půl litru dvanáctiprocentní smetany, 3 vejce, sůl a pepř. To všechno přidáme ke špenátu a na kolečka nakrájíme asi 160 gramový váleček kozího sýra. Nakonec vše posypeme sezamovým semínkem, nebo mákem. Chutná to skvěle.“

Troubu máme vyhřátou na 180 stupňů a pečeme kolem 45 minut podle trouby.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.