Dobroty21. září  2015 v 06:00  

Francouzská delikatesa – quiche

Francouzský koláš quiche - Foto: Dáša Kubíková

Francouzský koláš quicheFoto: Dáša Kubíková

Rémi Decriox s manželkou Evou mají dvé Bistrot de Papa čerstvě otevřené v Horních Dubenkách na Jihlavsku. Mimo jiné u nich ochutnáte jednoduchý klasický francouzský slaný koláč s různými náplněmi. Protože jsou snadné, můžete si je zkusit vyrobit i doma. Rémi doporučuje quiche (kiš) se špenátem a kozím sýrem.

„Na těsto potřebujeme čtvrt kila hladké mouky, špetku soli, jedno vajíčko a 120 gramů másla – všechno to smícháme a uhněteme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Náplň můžeme vyrobit z mraženého i z čerstvého špenátu, jen je potřeba odpařit z něj co nejvíce vody,“ říká francouzský kuchař. 

300 – 350 gramů mraženého špenátu necháme na pánvi co nejvíce odpařit. Použít můžeme i špenát čerstvý, který si předtím nasekáme. „Dále smícháme půl litru dvanáctiprocentní smetany, 3 vejce, sůl a pepř. To všechno přidáme ke špenátu a na kolečka nakrájíme asi 160 gramový váleček kozího sýra. Nakonec vše posypeme sezamovým semínkem, nebo mákem. Chutná to skvěle.“ 

Troubu máme vyhřátou na 180 stupňů a pečeme kolem 45 minut podle trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     
  • 26. června  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Tatarský biftek z lososa

    Doba návratu tatarského bifteku nastala už před léty. Především hovězí biftek ze syrového masa se podává na oslavách, svatbách a pochopitelně v restauracích. Takzvaný tatarák si ale můžeme udělat i z jiného masa a dost...

     
  • 18. prosince  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čočkový nákyp

    Správně bychom teď o Adventu měli prožívat postní období. Je to těžké s tím množstvím jídla všude kolem nás, ale aspoň někdy to zkusme. Zajímavý tip na jídlo, které chutná i dětem, má cvičitelka ze žďárského mateřského...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 44.8 a 91, ve směru Bohumín – PL, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 12.12.2017 07:19 Do 12.12.2017 12:30, údržba povrchové kanalizace, zdroj: ŘSD
  silnice III/36072, v katastru obce Kojetice, okr. Třebíč, zúžené jízdní pruhy, práce na inženýrských sítích, Od 12.12.2017 07:00 Do 15.12.2017 20:00, zvláštní užívání silnice č. III/36072 z důvodu uložení ...
  silnice II/390 - D1 EXIT 153, uzavřeno, Od 05.04.2017 00:00 Do 19.12.2017 23:59, Silnice č. II/390 bude uzavřena v místě jejího nadjezdu nad dálnicí D1 v k.ú. Ruda – místní část Lhotka, v rámci modernizace ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace