Dobroty21. září  2015 v 06:00  

Francouzská delikatesa – quiche

Francouzský koláš quiche - Foto: Dáša Kubíková

Francouzský koláš quicheFoto: Dáša Kubíková

Rémi Decriox s manželkou Evou mají dvé Bistrot de Papa čerstvě otevřené v Horních Dubenkách na Jihlavsku. Mimo jiné u nich ochutnáte jednoduchý klasický francouzský slaný koláč s různými náplněmi. Protože jsou snadné, můžete si je zkusit vyrobit i doma. Rémi doporučuje quiche (kiš) se špenátem a kozím sýrem.

„Na těsto potřebujeme čtvrt kila hladké mouky, špetku soli, jedno vajíčko a 120 gramů másla – všechno to smícháme a uhněteme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Náplň můžeme vyrobit z mraženého i z čerstvého špenátu, jen je potřeba odpařit z něj co nejvíce vody,“ říká francouzský kuchař. 

300 – 350 gramů mraženého špenátu necháme na pánvi co nejvíce odpařit. Použít můžeme i špenát čerstvý, který si předtím nasekáme. „Dále smícháme půl litru dvanáctiprocentní smetany, 3 vejce, sůl a pepř. To všechno přidáme ke špenátu a na kolečka nakrájíme asi 160 gramový váleček kozího sýra. Nakonec vše posypeme sezamovým semínkem, nebo mákem. Chutná to skvěle.“ 

Troubu máme vyhřátou na 180 stupňů a pečeme kolem 45 minut podle trouby.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 22. února  2018 v 10:03       rubrika: Dobroty

    Bezé z bílků

    Z francouzštiny pochází sněhové těsto s mnoha možnostmi využití – jeho název bezé napovídá, že má být vzdušné a lehoučké jako polibek, který se francouzsky řekne „baiser“. Dnešní cukráři je musí dobře umět, protože...

     
  • 21. února  2018 v 13:44       rubrika: Dobroty

    Noky se smetanovou omáčkou

    Na bramborových nocích se musí ocenit jedna věc – jsou rychlé a dají se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Samo o sobě bramborové těsto, z něhož se noky tvoří, je nesmírně tvárné a dá se využít na mnoho způsobů –...

     
  • 20. února  2018 v 14:28       rubrika: Dobroty

    Kakaové řezy s citrónovou polevou

    Jednoduchý moučník, který máte tak rychle hotový, že si nečekaná návštěva ani nestihne zout boty? S tím má zkušenosti paní Marie z Pelhřimova, která napekla čokoládové řezy s citronovou polevou. Musíme ale přiznat,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace