Houbová smaženice

Skoč za plot pro pár hříbků, říkávala babička mému tatínkovi, když byl malý. Dnes by mohla klidně říkat totéž. Hned na kraji lesa jen pár metrů za plotem jsme našli takovou úrodu, že jsem ji nemohla ani unést. Nakrájeli jsme na sušení, lišky hodili do koprové polévky a měkčí houby na pánev do smaženice.

Na takové jídlo, které u nás umí skoro každý, snad přece nemusím dávat recept, napadlo mě, ale nedalo mi to. Co když vám pomůže několik malých triků k velké pochoutce?

2 lžíce sádla
1 cibule
1 stroužek česneku
1/2 kg hub
sůl, pepř
kmín
2 vejce

Potřebujeme hlubší pánev a sádlo, na něm osmahneme cibulku do měkka. Přihodíme nakrájené houby, které osolíme, lehce opepříme a zasypeme trochou kmínu! Ten je důležitý, protože na sádle popraská a rozvoní se.

Pánev přikryjeme pokličkou a podusíme přibližně deset minut. Tu a tam promícháme a můžeme i podlít kapkou vody. Na půl kila hub vezmeme dvě vajíčka, prošleháme je se solí a opět trochou pepře a vlijeme do pánve.

Teď už stačí jen půl minutky a smaženice je hotová. Každý to nemusí mít rád, ale u nás má úspěch, když se na závěr do smaženice prolisuje malý stroužek česneku. Teď už stačí jen vzít topinku nebo krajíc čerstvého chleba a nechat si chutnat!

autor: dak