Dobroty13. října  2015 v 06:00  

Houby s bylinkami

Hřib smrkový - Foto: Jaroslav Hoření

Hřib smrkovýFoto: Jaroslav Hoření

V lese je krásně a kdo má letos štěstí nebo zná dobrá místa, donese si i v tento suchý rok domů úrodu hub. Právě pro milovníky lesa a sběratele hub máme připravený jeden lesní recept. Potřebujeme na něj houby, co dobře známe a jaké sbíráme. Lepší jsou pevnější druhy jako hřiby, klouzci, suchohřiby i nějakou pevnější babku můžete přidat.

Připravte si také čerstvé bylinky – rozmarýn, oregano, a bazalku. Dále budeme potřebovat smetanu, mouku, hořčici a vaše oblíbené koření na dochucení. Vymastíme si pekáček, kam vhodíme na kostičky nakrájenou cibuli, na ni pak celou vrstvu plátků hub. Všechno osolíme, opepříme a okmínujeme.  

Teď přijdou na řadu jmenované bylinky, ale nebojte se improvizovat. Vše upečeme v troubě, dokud to nezezlátne, většinou je při 200 stupních za dvacet minut hotovo. Mezitím si smícháme čtvrtlitru smetany se lžící plnotučné hořčice, lžící hladké mouky a trochou koření a houby zalejeme.  

Směsi nadělejte tolik, aby byly houby zcela ponořené. Znovu vrátíme do trouby na dalších asi 15 minut, a pak už si můžeme pochutnávat. Podáváme s čerstvým křupavým chlebem.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 17. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čerstvé penne s rajčatovou omáčkou

    Co rychle připravit, abychom nezdržovali sebe, svoje hosty, zaměstnavatele, zkrátka abychom ušetřili čas? Fantasticky chutnající italskou kuchyni. Dejme se do práce. Potřebujeme jen těstoviny s názvem penne – takové...

     
  • 16. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Tiramisu cheesecake

    Pokud má vaše rodina ráda takové ty kulaté sladké koláče, kterým se v cukrárnách po americku říká cheesecake, můžete si je zkoušet všelijak obměňovat. Pavel Kremláček z cateringu Food and Stuff umí napéct desítky takových...

     
  • 13. října  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Zavařená rajčata na zimu

    K těstovinám, na pizzu, jako omáčka k zeleninové příloze, základ polévky, tam všude se mi hodí rajčatový základ, který jsem ještě donedávna kupovala. Ve skleničce, v obchodě, no, chlubit mezi hospodyňkami bych se nemohla....

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 163.3 a 163.2, ve směru Praha, nehoda, neprůjezdný levý jízdní pruh, neprůjezdná zpevněná krajnice (odstavný pruh), Od 17.10.2017 15:10 Do 17.10.2017 19:10
  Od 17.10.2017 14:40 do 15:40; v ulici Pražská v obci Moravské Budějovice okres Třebíč; nehoda; neprůjezdný pruh, 2 havarovaná vozidla; bez zranění osob, průjezdné 1 JP.
  Od 17.10.2017 14:40 do 15:40; D1 - 154km na trase Praha - Říkovice; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x DOD bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace