Dobroty13. října  2015 v 06:00  

Houby s bylinkami

Hřib smrkový - Foto: Jaroslav Hoření

Hřib smrkovýFoto: Jaroslav Hoření

V lese je krásně a kdo má letos štěstí nebo zná dobrá místa, donese si i v tento suchý rok domů úrodu hub. Právě pro milovníky lesa a sběratele hub máme připravený jeden lesní recept. Potřebujeme na něj houby, co dobře známe a jaké sbíráme. Lepší jsou pevnější druhy jako hřiby, klouzci, suchohřiby i nějakou pevnější babku můžete přidat.

Připravte si také čerstvé bylinky – rozmarýn, oregano, a bazalku. Dále budeme potřebovat smetanu, mouku, hořčici a vaše oblíbené koření na dochucení. Vymastíme si pekáček, kam vhodíme na kostičky nakrájenou cibuli, na ni pak celou vrstvu plátků hub. Všechno osolíme, opepříme a okmínujeme.  

Teď přijdou na řadu jmenované bylinky, ale nebojte se improvizovat. Vše upečeme v troubě, dokud to nezezlátne, většinou je při 200 stupních za dvacet minut hotovo. Mezitím si smícháme čtvrtlitru smetany se lžící plnotučné hořčice, lžící hladké mouky a trochou koření a houby zalejeme.  

Směsi nadělejte tolik, aby byly houby zcela ponořené. Znovu vrátíme do trouby na dalších asi 15 minut, a pak už si můžeme pochutnávat. Podáváme s čerstvým křupavým chlebem.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 14. prosince  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Plněné taštičky empanadas

    Kdo rád cestuje, měl by ochutnávat místní speciality, říkám si pokaždé, a tak vám vezu několik dobrot z karibské kuchyně. Jsou to doma vyrobené plněné taštičky empanadas. Když jsem měla možnost vyzpovídat otce tří krásných...

     
  • 20. ledna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečné lívanečky

    Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná....

     
  • 20. října  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Květáková polévka se sušenými houbami

    Nejednou se mi stane, že když vysíláme odněkud živě, počká si na mě nějaká ta pekařka či kuchařka se svými výtvory. Nebo dokonce kuchař! Mezi knížky na veletrh v Havlíčkově Brodě přinesl svou vlastnoručně vytisknutou... Houby, ryby, polévky a levná jídla v kuchařce ze Štoků ukázat pan Jaroslav Havel.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace