Hovězí plec na víně

Byly časy, kdy jsem se vyhýbala červenému masu a hovězí neviděla několik let. Ty doby jsou ale pryč, protože se ukazuje, že na něm není nic špatného. Je to maso, které obsahuje hodně železa, a to zase posiluje naši imunitu i výkonnost. Dále je v něm vitamín B 12, kyselina listová a z prvků zinek a selen.

Běžně proto zařazujeme do jídelníčku dobrý steak, šťavnatý plátek hovězího na houbách nebo mleté v boloňské omáčce. Hovězí plec, kterou si přál syn na oběd, jsem ale zkusila nově.

600g hovězí plece
1 – 2 cibule
3 stroužky česneku
100ml červeného vína (bordeaux)
provensálské bylinky
sádlo
sůl, pepř
smetana na zjemnění

Kus plece se musí očistit. Pak se lehce obalí v provensálských bylinkách, osolí se a opepří. Pekáček s pokličkou vymažeme sádlem, vsypeme do něj nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek a navrch položíme maso.

Asi v polovině pečení jsem podlila červeným vínem – trocha bordó umí kouzla. Maso jsem upekla doměkka a po vyjmutí rozmixovala omáčku tyčovým mixérem.

Na závěr to chce trochu dochutit – nemůže chybět špetka tmavého cukru nebo trocha soli. Na zjemnění až úplně na závěr přijde do omáčky smetana. Maso nakrájené na plátky přelité omáčkou s bylinkami chutná výborně s karlovarským knedlíkem.

autor: mik