Hovězí plec na víně
Byly časy, kdy jsem se vyhýbala červenému masu a hovězí neviděla několik let. Ty doby jsou ale pryč, protože se ukazuje, že na něm není nic špatného. Je to maso, které obsahuje hodně železa, a to zase posiluje naši imunitu i výkonnost. Dále je v něm vitamín B 12, kyselina listová a z prvků zinek a selen.
Běžně proto zařazujeme do jídelníčku dobrý steak, šťavnatý plátek hovězího na houbách nebo mleté v boloňské omáčce. Hovězí plec, kterou si přál syn na oběd, jsem ale zkusila nově.
600g hovězí plece
1 – 2 cibule
3 stroužky česneku
100ml červeného vína (bordeaux)
provensálské bylinky
sádlo
sůl, pepř
smetana na zjemnění
Kus plece se musí očistit. Pak se lehce obalí v provensálských bylinkách, osolí se a opepří. Pekáček s pokličkou vymažeme sádlem, vsypeme do něj nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek a navrch položíme maso.
Asi v polovině pečení jsem podlila červeným vínem – trocha bordó umí kouzla. Maso jsem upekla doměkka a po vyjmutí rozmixovala omáčku tyčovým mixérem.
Na závěr to chce trochu dochutit – nemůže chybět špetka tmavého cukru nebo trocha soli. Na zjemnění až úplně na závěr přijde do omáčky smetana. Maso nakrájené na plátky přelité omáčkou s bylinkami chutná výborně s karlovarským knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.