Hrušková buchta s pohankou Ivy Georgievové

Je zajímavé, jak si člověk libuje, má-li možnost ochutnat něco skutečně jiného. Zaručeně jiným pokrmem je zdravá buchta s hruškami a pohankou, jejíž autorkou je propagátorka zdravého životního stylu Iva Georgievová. „Buchta má snížený obsah lepku, téměř žádný tuk a vejce,“ říká Iva.

Budeme potřebovat následující suroviny:

- hrušky (asi 10)
- 3 hrnky tučného mléka
- 1,5 – 2 hrnky ovesných vloček (ideálně jemné s klíčky)
- 1,5 hrnku pohankové krupice
- kardamom, skořici, třtinový cukr
- bezfosfátový prášek do pečiva

Sypké suroviny dáme do mléka a odstavíme asi napůl hodiny. Pak přidáme lžičku mletého kardomomu, špetku skořice a stejné množství muškátového oříšku a půl hrnku tmavého třtinového cukru. Nutností je také jedna lžička prášku do pečiva.

„Buchta by měla sloužit jako léčivo. Musíme dbát na to, aby právě ten prášek do pečiva byl bezfosfátový,“ vysvětluje Iva Georgievová.

Hrušky oloupeme, použijeme vnitřky, které nakrájíme na plátky. Hmotu na těsto dáme do vymazaného plechu (ideálně ghí), přidáme hrušky a pozvolna pečeme asi na 150 stupňů po dobu, než okraj buchty zhnědne.

autoři: mik , dak

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.