Hruškový cheesecake

Recept na úžasný tvarohový dort mám od šikovné pekařky Terezy Pohankové. Na korpus potřebujeme 130g hladké mouky, nebo 80g a zbytek doplníme ovesnými vločkami, 20g ořechů jaké máme rádi, 45g cukru, 75g másla, žloutek, špetku soli a 2 – 3 lžíce vody. Z mouky, cukru, ořechů a másla si uděláme drobenku, přidáme žloutek a postupně přiléváme vodu, až se nám udělá kompaktní těsto podobné lineckému. Chvíli ho necháme zchladit v ledničce.

Těsto rozválíme nebo vtlačíme do dortové formy a pečeme při 180 stupních asi 15 minut. Na střední náplň potřebujeme dvě hrušky, které rozkrájíme a necháme chvíli povařit v kastrolu s cukrem, dvaceti gramy másla a hrstí stejných oříšků jako jsou v korpusu. Směs natřeme na vychladlý korpus a připravíme si tvarohovou náplň.

Tvarohová náplň

Na tu potřebujeme 500g tvarohu, ale polovinu můžeme nahradit i sýrem ricotta nebo mascarpone. Vyšleháme s cukrem, přidáme želatinu, která se přidává do krémů za studena, jen se vmíchá a nechá se nabobtnat. Doplníme trochou šlehačky a přidáme na dort.

Nahoru můžeme poklást ořechy, ozdobit čokoládou, zkrátka vším, co nám chutná.

Dort vám ztuhne i v mrazáku za půl hodiny, ale nesmíte na něj zapomenout.

autor: dak