Dobroty14. listopadu  2017 v 06:00  

Hruškový závin

Hruškový závin - Foto: Dáša Kubíková

Hruškový závinFoto: Dáša Kubíková

Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do závinu zabalit hrušky? Začínáme jako obvykle, rozválením těsta – koupené listové nebo domácí tažené, pivní, jaké máte rádi.

Těsto na závin: 

4 větší hrušky
1 lžíce strouhanky
1 lžíce cukru
1 lžička skořice
1 lžíce slivovice 

Na ozdobu: 

Šlehačka
1 vanilkový cukr
Lístek orchideje
Kokosový sirup
Hrušková kulička
Med
Strouhaný kokos 

A jak štrůdl skvěle naplnit, vám poradí studentka nástavby střední školy gastronomické ze Žďáru Eliška Tomanová: „Nakrájíme hrušky na kostičky, smícháme je se strouhankou, skořicí, trochou cukru, promícháme, dáme do toho trošku slivovice a naplníme do listového těsta. Pečeme na 170 stupňů asi dvacet minut. Ozdobený je krémem ze šlehačky, vanilkového cukru a nahoře je lístek orchideje macerovaný v kokosovém sirupu.“ 

Štrůdl se peče, ozdoby na talířek čekají a my si můžeme prozradit ještě jednu vychytávku z hrušek a slivovice: „Oloupeme celou hrušku, speciálním vykrajovátkem vykrájíme kuličky a vložíme do rozehřátého medu a trochy slivovice,“ popisuje Eliška. 

Tyto hruškové kuličky si můžete připravit předem, zavařit je do sklenic jako kompot, a použít je při každé příležitosti na ozdobení talířku s dezertem, abyste svou nápaditostí překvapili. A hrušková kulička v medu a slivovici obalená v kokosu hruškový závin krásně doplní. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 12. listopadu  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Svatomartinská vína

    Svatomartinská vína jsou pro letošek otevřena a ochutnána. Víno se na sv. Martin neotevírá jen posledních pár let, aby šly dobře obchody. Je to tradice mnohem starší. „Vznikla už za doby panování Josefa II. Na svatého...

     
  • 13. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Pečené brambory se slaninou a sýrem

    Oblíbila jsem si jídla zapékaná v troubě a v pekáčku kombinuju všechno, co se dá. Nedávno jsem narazila na zbytek brambor, které chtěly spotřebovat, tak co s nimi jiného, než je naházet na pekáč.

     
  • 10. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Čokoládové suflé

    Stalo se vám někdy, že jste ochutnali dezert, který se vám jen rozplýval na jazyku a chutnal po husté slaďoučké čokoládě, nahoře byl křupavý a uvnitř tekutý? Jestli ano, pak jste určitě měli čokoládové suflé.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, km 165.8, ve směru Praha, porouchané vozidlo, zdržení, neprůjezdná zpevněná krajnice (odstavný pruh), Od 18.11.2017 17:54 Do 18.11.2017 19:54, odstavené osobní auto, čeká na odtah.
  Od 18.11.2017 17:35 do 19:40; v ulici Okružní v obci Humpolec okres Pelhřimov; nehoda; 3 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 3 x OA bez zranění. Na místě PČR.
  D1, mezi km 154.4 a 146.7, ve směru Praha, práce na silnici, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 09.08.2017 17:00 Do 19.12.2017 23:59, Pozor!, Provoz veden ve dvou provizorních jízdních pruzích při ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace