Hruškový závin

Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do závinu zabalit hrušky? Začínáme jako obvykle, rozválením těsta – koupené listové nebo domácí tažené, pivní, jaké máte rádi.

Těsto na závin:

4 větší hrušky
1 lžíce strouhanky
1 lžíce cukru
1 lžička skořice
1 lžíce slivovice

Na ozdobu:

Šlehačka
1 vanilkový cukr
Lístek orchideje
Kokosový sirup
Hrušková kulička
Med
Strouhaný kokos

A jak štrůdl skvěle naplnit, vám poradí studentka nástavby střední školy gastronomické ze Žďáru Eliška Tomanová: „Nakrájíme hrušky na kostičky, smícháme je se strouhankou, skořicí, trochou cukru, promícháme, dáme do toho trošku slivovice a naplníme do listového těsta. Pečeme na 170 stupňů asi dvacet minut. Ozdobený je krémem ze šlehačky, vanilkového cukru a nahoře je lístek orchideje macerovaný v kokosovém sirupu.“

Štrůdl se peče, ozdoby na talířek čekají a my si můžeme prozradit ještě jednu vychytávku z hrušek a slivovice: „Oloupeme celou hrušku, speciálním vykrajovátkem vykrájíme kuličky a vložíme do rozehřátého medu a trochy slivovice,“ popisuje Eliška.

Tyto hruškové kuličky si můžete připravit předem, zavařit je do sklenic jako kompot, a použít je při každé příležitosti na ozdobení talířku s dezertem, abyste svou nápaditostí překvapili. A hrušková kulička v medu a slivovici obalená v kokosu hruškový závin krásně doplní.

autor: dak