Dobroty14. listopadu  2017 v 06:00  

Hruškový závin

Hruškový závin - Foto: Dáša Kubíková

Hruškový závinFoto: Dáša Kubíková

Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do závinu zabalit hrušky? Začínáme jako obvykle, rozválením těsta – koupené listové nebo domácí tažené, pivní, jaké máte rádi.

Těsto na závin: 

4 větší hrušky
1 lžíce strouhanky
1 lžíce cukru
1 lžička skořice
1 lžíce slivovice 

Na ozdobu: 

Šlehačka
1 vanilkový cukr
Lístek orchideje
Kokosový sirup
Hrušková kulička
Med
Strouhaný kokos 

A jak štrůdl skvěle naplnit, vám poradí studentka nástavby střední školy gastronomické ze Žďáru Eliška Tomanová: „Nakrájíme hrušky na kostičky, smícháme je se strouhankou, skořicí, trochou cukru, promícháme, dáme do toho trošku slivovice a naplníme do listového těsta. Pečeme na 170 stupňů asi dvacet minut. Ozdobený je krémem ze šlehačky, vanilkového cukru a nahoře je lístek orchideje macerovaný v kokosovém sirupu.“ 

Štrůdl se peče, ozdoby na talířek čekají a my si můžeme prozradit ještě jednu vychytávku z hrušek a slivovice: „Oloupeme celou hrušku, speciálním vykrajovátkem vykrájíme kuličky a vložíme do rozehřátého medu a trochy slivovice,“ popisuje Eliška. 

Tyto hruškové kuličky si můžete připravit předem, zavařit je do sklenic jako kompot, a použít je při každé příležitosti na ozdobení talířku s dezertem, abyste svou nápaditostí překvapili. A hrušková kulička v medu a slivovici obalená v kokosu hruškový závin krásně doplní. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 23. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kuskusový knedlík

    Znáte kuskus? Na dovolené v orientálních zemích vám ho naservírují jako sypkou chutnou přílohu z drobných těstovinových kuliček. U nás už se také běžně prodává a já jej chválím, kudy chodím od chvíle, kdy jsem jej poprvé...

     
  • 22. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborová pomazánka

    Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené. Takže kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové...

     
  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...
  silnice II/390, v katastru obce Ruda, část obce Lhotka, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, Od 05.04.2017 00:00 Do 10.02.2018 23:59, Silnice č. II/390 bude uzavřena v místě jejího nadjezdu nad dálnicí D1 ...
  silnice II/602, v katastru obce Jabloňov, okr. Žďár nad Sázavou, práce na silnici, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 19.12.2017 13:26 Do 10.02.2018 20:00, provoz řízen SSZ, z důvodu modernizace ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace