Italský čokoládový dort
Čokoláda, piškoty, šlehačka, to je prostě báječná kombinace, kterou najdeme v Italském čokoládovém dortu. Recept toho svého předává kuchař Jan Nálepka z Pizzerie 16 v Nedvědici. Začíná se korpusem, na který rozdrobíme piškoty lehce polité likérem Amaretto, smíchané s 5dkg másla.
Amaretto můžete klidně do piškotů dát, protože korpus se bude péct a alkohol se vypaří. Úžasná chuť mandlí však zůstane. Korpus předpečeme a pak do něj vlijeme náplň a zase upečeme.
Do náplně patří půl litru smetany 30dkg čokolády, 7dkg másla 7dkg cukru. Vše rozpustíme, ohřejeme ve vodní lázni a nakonec zašleháme 5 žloutků. Vlijeme do předpečeného korpusu a znovu pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 50 minut.
V troubě necháme dojít. Dort po upečení a poté, co v troubě dojde do zatuhnutí, podáváme na kousky nakrájené na rozumnou velikost a můžeme je dozdobit. Dortu sluší šlehačka a lehké posypání kakaem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.