Jablečná buchta z ovesných vloček
Někdy si říkám, jestli se má po vánocích spíše hubnout nebo se spíše obalovat proti zimě a sem tam si dát něco sladkého. A většinou nevydržím a skončí to u dobroty. A protože mě honí mlsná poměrně často, raději jsem se podívala, jestli se nedá klasické složení vysokokalorické buchty nějak vylepšit. A ono to jde!
Nejprve zkusíme nahradit mouku, místo pšeničné bílé vzít pohankovou, špaldovou nebo žitnou. Pro začátek stačí nahradit třeba jen polovinu množství. Velmi dobře se také peče z jemných ovesných vloček. Místo bílého cukru použijeme třtinový a můžeme klidně ubrat. A nakonec máslo doporučují odborníci nahradit rostlinným olejem, což je například v bábovce naprosto běžné.
Buchtu ozdobíme ovocem, které je v této roční době nejběžnější – jablky. A teď se můžeme pustit do pečení.
120 g tvarohu
200 - 250 g nastrouhaných jablek
lžíce medu nebo třtinového cukru
130 g ovesných vloček
1 lžička kypřícího prášku
1 vejce
2 bílky
120g tvarohu smícháme s 200g nastrouhaných jablek. Dosladíme třtinovým cukrem nebo medem, stačí jedna velká lžíce. Jogurt smícháme se 130 gramy ovesných vloček, lžičkou kypřícího prášku a jedním žloutkem a ze tří bílků ušleháme sníh. Ten do těsta lehce vmícháme a vylijeme je na plech. Nahoru přijde tvarohová vrstva s ovocem. Uhladíme a půl hodiny pečeme.
Buchta je plná vlákniny a zasytí na dlouhou dobu, proto se hodí klidně i ke snídani.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.