Jablkový perník

Upečeme-li klasický perník, může být suchý. Přidáme-li nastrouhaná jablka, suchý rozhodně nebude a navíc získá zajímavou chuť právě po jablkách. Podobná kuchařská kouzla možná znáte od svých babiček a ne jinak tomu je v Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou, kde dokonce mají svou vlastní kuchařku.

„Utřou se čtyři žloutky, 35dkg práškového cukru a přidává se po troškách sklenka oleje,“ říká na úvod terapeutka Eva Gotthardová s tím, že nejlepší na olej je klasická sklenka od hořčice.

„Přidáme lžičku skořice, 25dkg hladké mouky, 10dkg ořechů, jedna lžička jedlé sody a nakonec strouhaná jablka. Ta dají buchtě šťávu. Nakonec uděláme ze čtyř bílků sníh.“

Buchtu pečeme obvyklým způsobem. Můžeme také pomazat marmeládou a posypat oříšky, strouhanou čokoládou nebo kokosem.

Čtěte také

autor: dak