K tmavému masu sklenku Vavřince
Pravidelně připravujete větší oběd pro rodinu, pozvete návštěvu, chcete ji něčím překvapit. My Češi si dost potrpíme na masitých pokrmech, zvláště potom z kvalitnějšího masa. A co pít k takovému jídlu? Královským nápojem bylo, je a bude víno.
Hodí se samozřejmě červené, řeč je o tom nejrozšířenějším v celém Česku, totiž o Svatovavřineckém. „Ta odrůda má největší rozlohu v České republice, asi 1200 hektarů. Hned za ní je Frankovka, další červené víno,“ říká Dita Sekničková, manažerka gastronomie ze společnosti Pavlovín.
„Svatovavřinecké je stará odrůda, pěstuje se asi od 50. let minulého století. Je to výrazná, kořenitá odrůda. Švestky, černé ovoce, což je rybíz, borůvky, všechno v těchto tónech.“
Vavřinecké víno se hodí ale také k sýrům, mohou být výraznější chuti. I v tomto případě je ale důležité pít spíše na zdraví než na množství.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.