Kapustové kroupoto

S tou dnešní dobrotou moc nemůžu na stůl prostřený pro celou rodinu, ale o to víc si jí užívám, když vařím jen pro sebe. Už jsem se párkrát svěřila, jak moc mi chutnají ječné kroupy, a s jakou radostí zjišťuji, co všechno se z nich dá uvařit. Když jsem narazila na kombinaci se svou oblíbenou zeleninou – kapustou, která v rodině nikomu nechutná, stal se z ní další můj oblíbený oběd.

Potřebujeme:

200 g kapustových listů
200 g ječných krup
1 cibule
1 stroužek česneku
zeleninový vývar (stačí z vaření kapusty)
oříšky (pinie, kešu)
bazalka
sýr (parmezán)

Kapustových listů je potřeba trocha, tak asi dvacet deka, a krup přibližně stejně. Nejprve nakrájím listy bez tuhých částí na proužky a povařím je ve vodě asi tři minuty. Vodu pak scedím a smíchám se zeleninovým vývarem nebo polévkovým kořením samozřejmě bez glutamátu.

A teď kroupy. Nejprve si v hlubší pánvi rozpustím máslo a orestuju cibulku a stroužek česneku. Pak přisypu kroupy, důkladně promíchám a zaliju vývarem – ne moc, musí se celý odpařit.

Až zmizí, zase přiliju a znovu – je to podobné, jako když se dělá italské rizoto. Nakonec přidám i nakrájenou kapustu a povařím posledních pět minut.

Na dochucení se do kapustového kroupota hodí oříšky – pinie nebo kešu, trocha bazalky a sýr – parmazán nebo klidně i nějaký oblíbený český.

autor: dak