Dobroty3. ledna  2018 v 06:00  

Králík na červeném víně

Pečený králík, ilustrační foto - Foto: Tristan Kenney

Pečený králík, ilustrační fotoFoto: Tristan Kenney

Domácí králík, to je prostě lahůdka. Dobrý je ale i králík z obchodu, když víme, jak jej upravit. Králičí maso navíc není příliš tučné a doporučuje se, abychom je jako zdravou alternativu občas do jídelníčku zařadili.

Pokud máte doma zbytečně osaměle stojící láhev červeného vína, a zbylou kořenovou zeleninu, můžete se podle rad šéfkuchaře jihlavské Radniční restaurace Svatoslava Rychteckého pustit do králíka na víně. 

1 králík
kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer
olej
cibule
rajský protlak
1 lahev těžšího červeného vína
bobkový list
kuličky nového koření
sůl, pepř 

Postup přípravy je následující: „Kořenovou zeleninu orestujeme společně s cibulí, přidáme lžíci rajského protlaku a zalijeme červeným vínem. Můžeme přidat i bobkový list a nové koření. Vložíme naporcovaného nasoleného králíka a pečeme v troubě asi hodinu a půl.“ 

Když je králík upečený, ještě to není všechno. Z výpeku, který voní po víně, si uděláme hustou omáčku. Snad vám z vaření ještě kapka vína zbyla – nejlepší je těžší hutnější červené víno. 

„Poté králíka vyndáme a na plotně vyrestujeme zbytek na tuk, podlejeme znovu vínem a zahustíme,“ doporučuje šéfkuchař. Omáčku zahustíme klasicky – lžící mouky, rozmíchat ji můžeme v troše teplého vývaru nebo spíše výpeku a vlijeme do šťávy. Už jen krátce povaříme, až omáčka zhoustne a vlijeme zpátky na králíka. Ozdobíme snítkou jalovce a podáváme přílohu. 

Ke králíkovi na víně doporučil ještě Svatoslav Rychtecký se smíchem dokonalou přílohu – šťouchané brambory s čerstvou osmaženou cibulkou. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 23. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kuskusový knedlík

    Znáte kuskus? Na dovolené v orientálních zemích vám ho naservírují jako sypkou chutnou přílohu z drobných těstovinových kuliček. U nás už se také běžně prodává a já jej chválím, kudy chodím od chvíle, kdy jsem jej poprvé...

     
  • 22. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborová pomazánka

    Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené. Takže kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové...

     
  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 100 a 100.5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 24.01.2018 20:00 Do 25.01.2018 07:00, , údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 100.5 a 100, ve směru Praha, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 24.01.2018 20:00 Do 25.01.2018 07:00, Pozor!, Údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace