Králík na červeném víně

Domácí králík, to je prostě lahůdka. Dobrý je ale i králík z obchodu, když víme, jak jej upravit. Králičí maso navíc není příliš tučné a doporučuje se, abychom je jako zdravou alternativu občas do jídelníčku zařadili.

Pokud máte doma zbytečně osaměle stojící láhev červeného vína, a zbylou kořenovou zeleninu, můžete se podle rad šéfkuchaře jihlavské Radniční restaurace Svatoslava Rychteckého pustit do králíka na víně.

1 králík
kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer
olej
cibule
rajský protlak
1 lahev těžšího červeného vína
bobkový list
kuličky nového koření
sůl, pepř

Postup přípravy je následující: „Kořenovou zeleninu orestujeme společně s cibulí, přidáme lžíci rajského protlaku a zalijeme červeným vínem. Můžeme přidat i bobkový list a nové koření. Vložíme naporcovaného nasoleného králíka a pečeme v troubě asi hodinu a půl.“

Když je králík upečený, ještě to není všechno. Z výpeku, který voní po víně, si uděláme hustou omáčku. Snad vám z vaření ještě kapka vína zbyla – nejlepší je těžší hutnější červené víno.

„Poté králíka vyndáme a na plotně vyrestujeme zbytek na tuk, podlejeme znovu vínem a zahustíme,“ doporučuje šéfkuchař. Omáčku zahustíme klasicky – lžící mouky, rozmíchat ji můžeme v troše teplého vývaru nebo spíše výpeku a vlijeme do šťávy. Už jen krátce povaříme, až omáčka zhoustne a vlijeme zpátky na králíka. Ozdobíme snítkou jalovce a podáváme přílohu.

Ke králíkovi na víně doporučil ještě Svatoslav Rychtecký se smíchem dokonalou přílohu – šťouchané brambory s čerstvou osmaženou cibulkou.

autor: dak