Králík pečený v kachně
Slyšeli jste někdy slovo turducken? Narazila jsem na ně v jedné knížce a musela jsem si to vyhledat.
Napadlo to v Americe v 60. letech chirurga Geralda LaNasu, který to uměl se skalpelem i v kuchyni při vykošťování drůbeže. Jde o vykoštěné kuře vecpané do kachny, kterou se nadívá krocan a to slovo je křížené ze slov turkey, duck a chicken, tedy krocan, kachna a kuře.
V Anglii není krocan zdaleka tak populární, takže tam kuře v kachně nacpávají do husy a říkají mu gooducken. Proč vám dělám zeměpisně gastronomickou přednášku? Protože jsem narazila na velice podobný recept, a prý je to veliká dobrota.
Doporučuje ji chovatel králíků Miroslav Caha z Brtnice. Receptů zná spousty a říká, že suššímu králičímu masu tučná kachna jedině prospěje: „Velice dobrá je normálně upečená kačena a do ní nandat králíka. Je pečená s kmínem, osolená, můžete tam přidat trošku česneku nebo něco. Ten tuk z té kačeny ochutí králíka a každý potom rád jí toho králíka, protože voní tou kačenou.“
1 kachna
1 vykostěný králík
sůl
kmín
česnek
Pečení je krásně jednoduché – králíka i kachnu omyjeme. Králíka vykostíme, osolíme, okmínujeme, můžeme přidat koření, které nám ke králičímu masu chutná a nacpeme do kachny, kterou jsme předtím také zevnitř osolili a okmínovali.
Kachnu posypeme solí a kmínem i zvenku, přesně tak, jak ji pečeme samotnou a také ji stejně upečeme. Nejlepší je nechat ji v přiklopeném pekáči přibližně pět hodin na mírnou teplotu asi 110 stupňů bez otvírání a bez podlévání. Obojí dokonale měkké maso podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.